Home Šport Ćorluka je faca: Dokapetan koji igra minutu i ne bole ga leđa…

Ćorluka je faca: Dokapetan koji igra minutu i ne bole ga leđa…

SHARE

STOTI NASTUP Pri 3-0 za Hrvatsku protiv Argentine, izbornik Dalić uveo je Vedrana Ćorluku minutu prije kraja i to mu je bila prva i jedina minuta u Rusiji. Dokapetana ništa nije zaboljelo dok je sjedio na klupi.

Nevjerojatno, ne mogu riječima opisati kako se osjećam. Ponosan trenutak kojeg ću zavijek pamtiti. Sto nastupa za moju omiljenu momčad, 12 predivnih godina, hvala Hrvatskoj na ovom predivnom osjećaju, momci kakva noć, napisao je Vedran Ćorluka na Instagramu uz sliku dresa Hrvatske.

Na vrijednoj majici je brojka 100, posvećena baš njemu, sjajnom stoperu, koji je protiv Argentine imao svoj stoti nastup za Vatrene.

Vedran je Faca. Faca s velikim F. I za njega je ovaj Mundijal u 32. godini ozbiljan ispit kojeg je ekspresno položio. Ne igrački, znamo mi dobro tko je na terenu Čarli.

Jedan od naših kapetana u Rusiji je zasad odigrao – minutu! I poslije te minute bio je vidljivo sretan, nije ga, hvala Bogu, ništa zaboljelo niti jednom, a kamoli tri puta. Nije odbio ući u igru kao zamjena koja ‘krade vrijeme’.

Prva asocijacija na Vedrana je ona vaterpolska kapica iz Francuske kad je taj čovjek, kao zapovjednik obrane, krvave glave išao u svaki sljedeći duel. I svakim bi se rana dodatno otvarala i krvarila, ali za senatora svlačionice to tada nije bilo važno.

foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

On sam sebi nije bio na prvom mjestu u tom trenutku, kao što nije niti u Kalinjingradu i Nižnjem.

A zamislite, ukoliko to poželi, koliki ego može imati jedan Vedran Ćorluka.Igrač sa stotinu nastupa iza sebe, jedna od ključnih karika u svakome smislu unazad deset godina u krugu reprezentacije.

I opet je sebe stavio u drugi plan. Svjestan je, kao i izbornik Zlatko Dalić, da ispred njega postoje dvojica mlađih i bržih. Vedran se vratio nakon duge pauze i zapravo i dalje hvata formu. A za hvatanje forme Hrvatska na Mundijalu vremena nema.

Nema vremena i prostora ni za one koji nisu sposobni sebe uklopiti u kolektiv.

Ćorluka, čovjek bez kojeg na Euro 2016. u Francusku ne bi ni trebali putovati, danas je, nominalno, naš treći izbor za stopera i ulazi s klupe kao taktička zamjena. U Francuskoj je nakon dva kola turnira imao 180 minuta, danas u Rusiji ima – minutu.

Kako se on nosi s time? Osmijehom u službi momčadi.

SP 2018, Argentina - Hrvatska | Autor: Igor Kralj/PIXSELLfoto: Igor Kralj/PIXSELL

Služba momčadi? E, to bi bio onaj dio kada izbornik Zlatko Dalić vodi pojedinačne razgovore sa reprezentativcima kako bi saznao kako dišu. I svaki od njih 23, točnije 22, mu može reći što poželi.

Pa mogao mu je Vedran sasuti i svoje želje poput: ‘izborniče, moram i ja igrati, dokapetan sam’.

Ali nije. On će, ukoliko osjeti problem te vrste, srediti to bez previše patetike, direktno. I za to nitko neće znati osim onih koji to trebaju znati.

Jer tako to rade face, a Vedran je, rekli smo – Faca.