Home Gospodarstvo Krah još jednog hrvatskog tajkuna bliskog politici!

Krah još jednog hrvatskog tajkuna bliskog politici!

SHARE

Zagrebački Trgovački sud donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad tvrtkom Geofoto d.o.o., radi se o tvrtki koja se bavi fotogrametrijskim i geodetskim poslovima. Iza nje, krije se ime poduzetnika Zvonka Biljeckog, a radi se o nepodmirenim obezama koje su u svibnju prema Fininim podacima iznosile basnoslovnih 38,8 milijuna kuna.

Sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici tvrtke da u periodu od 60 dana prijave svoje tražbine o kojima bi odluka trebala biti donesena 17. listopada za kada je ročište zakazano. Inače, rješenje o pokretanju stečajnog postupka dostavljeno je i na adrese Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, Općinskog suda u Novom Zagrebu te na adresu Ministarstva unutarnjih poslova kako bi se proveo upis zabilježbe otvaranjem stečajnog postupka nad imovinom.

Loading…

Riječ je o nekretninama i pokretninama Geofota. Nekretnine tvrtke smještene su u Buzinu, a kada govorimo o pokretninama valja spomenuti tri zrakoplova Piper i Cesna koje su u Gefotovom vlasništvu. Tu je i pet automobila među kojima u ‘oči bode’ Land Rover Freelander te Jaguar XJ8. Sudsko rješenje doneseno je nakon ročišta koje se odvilo u svibnju o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka na kojem je privremeni stečajni upravitelj naveo da kod dužnika i dalje nesporno postoji stečajni razlog nesposobnosti za plaćanje, što proizlazi iz Finine potvrde. Iz te potvrde od 15. svibnja jasno je kako je tvrtka do tada na računima imala 1267 dana neprekinute blokade, te ukupno 180 dana blokade u ranijih šest mjeseci radi nepodmirenih osnova za plaćanje evidentiranih u iznosu od 38.888.157 kuna. Iz prijašnjeg postupka radi utvrđivanja uvjeta za stečaj iz lanjskog prosinca postupalo se temeljem duga koji je prelazio 11,5 milijuna kuna.

Sudska odluka nastupila je na prijedlog Financijske agencije za otvaranje stečaja u kojem se navodi da je Geofoto još od rujna 2015.godine imao neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom periodu od 281 dana te ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna. Biljecki je inače visokorangiran u čak devet tvrtki od kojih su neke dobivale unosne poslove od države. Mediji su ga spominjali kao osobu blisku Sanaderu, a bio je i svjedok na suđenju za Fimi mediju dok je spomenuta tvrtka koja odlazi u ponor do 2010. godine bila jedna od najbrže rastućih u Hrvatskoj.

Inače, ova tvrtka čijem krahu svjedočimo osnovana je 1993. godine te je bila vrlo probitačna i jedna od rijetkih koja je u vrijeme gospodarske krize bilježila rast. Slučajno ili ne, gospodarski rast i napredak tvrtke odvijao se baš u vrijeme kada je Biljecki bio savjetnik Ive Sanadera. Svojevremeno, konkretnije 2012. godine Novi list pisao je o istrazi vojne policije koja se bavila ugovorom o nabavi Ministarstva obrane. Radilo se o zajedničkom projektu niza državnih institucija realiziranom 2006. godine, čija je vrijednost 79,48 milijuna kuna.

Od tog je iznosa MORH prema navodima spomenutog medija isplatio 66,66 milijuna kuna s PDV-om, dok je realizirano 44,8 milijuna bez PDV-a. Zanimljivi su i ugovori s Državnom geodetskom upravom te Agencijom za plaćanje u poljoprivredi vrijedni 18,5 milijuna kuna. Biljecki je surađivao i s Europskom bankom za obnovu i razvoj koja je 2010. godine postala dijelom vlasničke strukture tvrtke, ali tri godine kasnije pokreće se postupak za utvrđivanje uvjeta za stečaj.

Geofoto jedan period nije isplaćivao plaće svojim radnicima, pisali su svojevremeno mediji, a sam Biljecki te navode je osporavao tvrdeći da proširuju posao i tragaju za novom radnom snagom. Prema posljednjoj bilanci koja datira iz 2013. godine Geofoto bilježi prihode od 13,6 milijuna kuna te rashode od skoro 83 milijuna, a kao jedan od pogrešnih poteza spominje se kupnja slovenskog Geodetskog zavoda. Geofotu je račune blokirala Partner banka, a Poslovni dnevnik svojevremeno je spominjao IT poslove s Azerbajdžanom u koje ulazi ovaj poduzetnik, a govora je bilo i o vojnom geoinformacijskom sustavu vrijednom 750 milijuna kuna. Pričalo se i o milijunskim projektima u Saudijskoj Arabiji te Maliju, ali od svega toga po svemu sudeći nije bilo ništa.

7dnevno.hr