Home Gospodarstvo Evo što su novinari zatekli u Varešu, gradu kojeg trese zlatna groznica,...

Evo što su novinari zatekli u Varešu, gradu kojeg trese zlatna groznica, mnogi već uzimaju krampe i kreću u potragu….

SHARE

Vareš dan nakon zlatne groznice. Svi oni koji su prvi put došli u ovaj bh. gradić od 9.000 stanovnika u Zeničko-dobojskoj županiji, misle da je pazarni dan.

Na ulice je izašlo „pola grada“, na svakom koraku se osjeti potpuno druga atmosfera u odnosu na protekle dane.

Ubrzo smo otkrili tajnu, niti je pazarni dan, niti je neki praznik – već Vareš od prekjučer trese zlatna groznica.

Vijest da je australska kompanija „Adriatic Metals“, na prostoru ovog grada otkrila izdašna nova nalazišta zlata, srebra i baznih metala, iz kuća je na ulice izmamila gotovo sve stanovnike.

I reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba zaputila se u ovaj brdski gradić u kojem je prije rata u Bosni i Hercegovini živjelo 22.000 stanovnika. Skoro 13.000 ih je otišlo, što zbog rata, što zbog mišljenja da će se u bijelom svijetu bolje snaći. Nakon prekjučerašnje regionalne priče o zlatu – više neće nitko. Nitko ne razmišlja o odlasku.

A da je tako potvrdili su za Radio Sarajevo i brojni sugovornici koje su sreli u samoj gradskoj čaršiji. Osmijesi na njihovim licima sve govore. Optimizma ne manjka. Ljudi ima. A izgleda i želje. Na ulazu u grad dočekuju novinare napuštene radničke barake, koje su devastirane za vrijeme rata. Tko zna, možda će za godinu, dvije biti obnovljene.

Mehmed Muftić, zvani Zec, prvi je sugovornik. On tvrdi da informacija o zlatu u Varešu nije samo priča…

„To više nije priča, to vam je istina… Ja tu istinu znam od prije 40 godina, koju sam čuo kao dijete. Sve to se dešavalo za vrijeme komunizma, u Titino vrijeme, koje je bilo bolje nego ovo sadašnje. Zlata je i tada bilo na lokalitetu Rupice, a ne samo danas. Mnogi su htjeli da kopaju to zlato, ali je ono bilo pod Austro-ugarskom koncesijom. I nisu imali dozvolu da rove. Rat je sve poremetio, a sada je sve došlo na svoje mjesto i počelo se zlato tražiti. Ne samo da zlata ima, već sam uvjeren da ga ima u velikim količinama“, priča Muftić.

Vareš - undefined
Mehmed Muftić

Zlatna groznica u Varešu više nije novinarska priča. Takvu situaciju je najbolje opisao Pavo Vukančić, koji je imao priliku da prije 40 godina krene u potragu za zlatom. Imao je tu sreću i tada, ali i danas.

„Svi jučer pričaju o lokalitetu Rupica, ali ću vam otkriti tajnu. Zlata ima i na tri jame. One su posebne, a riječ je o Brestiću, Juraševcu i Batrama. Te tri lokacije su i bogate zlatom. Na Rupicama se zlato nalazili 1958., 1959. i 1960. godine. Pamtim vozača Tavru Franu Lijevića, Šahu Pero i njihovu dvojicu kolega koji su na lokacijama Gornje i Donje Borovice pronalazili zlato“, govori Vukančić.

Traži papir i olovku. Želi da novinarima slikovito prikaže gdje su lokacije zlata. To me sve podsjeća na film „Indiane Jonesa“, koji upoznaje mladog buntovnika Meta, gdje s dolaskom u tajanstveni grad zlata počinje avantura.

Vareš - undefined
Pavo Vukančić

„Ma sve je to vodila Austro-Ugarska. Oni su to prvi „provalili“ da tu leži na tone zlata i počeli su ga vaditi. Ove tri lokacije o kojima sam pričao, kralj Aleksandar je prodao Englezima. A Tito je bio namirisao zlato, ali su Englezi imali koncesiju i nije mogao prići. Negdje oko 2.000 godine koncesija je izašla i krenula je potraga. Od tada traje borba, ali je ova nova priča sve ponovo probudila“, dodao je Vukančić.

Novinari ulaze u gradsku kafanu. Ljubazno su ih dočekali, nude da se „osvježe“ od puta. Mogu birati – nešto „žestoko“ ili kafu. Treće opcije nema…

„Ovdje obično igramo karti, malo se opustimo između ovih utakmica Mundijala, čekamo mečeve Hrvatske i Srbije… No,danas niko nije uzeo špil u ruke, svi pričamo o tom zlatu. Znam da bi neki od nas već uzeli krampe i lopate u ruke i krenuli put Borovica“, govori nam Senad.

Vareš - undefined
Zoran Andrić

Da je tako govori nam i Zoran Andrić. On na sve gleda pozitivno.

„Ako je australska firma „Adriatic Metals“ u Vareš uložila, koliko sam čuo, dva milijuna maraka, i da namjerava uložiti još 10 milijuna, onda ova priča „prije vode“. Koliko su samo novca izdvojili za smještaj uposlenika u Domu gdje spavaju, to dovoljno govori. Jer odem gore. Prije rata sam čuo da je to područje Rupica krilo velike zalihe zlata. Koliko sam čuo ova ista firma i u Olovu otvara rudnik. Oni zapošljavanju 100 radnika, a čuo sam da im treba još 100. Ovo će zaustaviti odlaske mladih iz Vareša i ove regije“, kaže Andrić.

Stigli su novinari i pred zgradu Općine Vareš. Za načelnika Zdravka Maroševića su čuli sve najbolje. On je 2017. godine proglašen za europskog najnačelnika. Omiljen je i kod svojih Katolika, ali i kod Srba i Bošnjaka. I svi oni su glasali za njega.

Ljubazni portir nas najavljuje. Kaže nam da je kod načelnika gužva od jučer, dolaze novinari iz cijele BiH, iz Zagreba i Beograda se najavljuju TV ekipe. Ako nas ne bude mogao primiti, uložit ćemo „džokera“. Veliki je prijatelj sa Alijom Bracom Hadžiosmanovićem, kultnim nogometnim trenerom Vrbanjuše. Nije bilo potrebe…

Vareš - undefined
 Zdravko Marošević

Dočekuje nas na vratima, tajnica širi osmijeh i on je nasmijan. Ima i razloga – zlatna groznica je pred vratima njegovog grada kojeg uspješno vodi. Na ruci mu primjetimo – zlatni sat.

„Iskren da budem stavio sam ga jutros na ruku, da cijeli dan bude u duhu ove zlatne groznice“, šali se načelnik i nastavlja:

„Istraživanja su pokazala da postoji zlato. Mi ćemo svakog investitora dočekati raširenih ruku i pružiti mu podršku. Bitno je da ima dešavanja, da se o Varešu priča. Mi ne letimo, jer znamo da je vareš sav pod rudama. Od svega može najviše profitirati ZDK, ali i država BiH. Bili smo u krizi 20 godina i nadam se da će se Vareš vratiti na staze zlatnih rudara“.

Vareš - undefined
 Ines Hrvat

Vareška čaršija se i nakon dva sata našeg boravka nije promijenila. Život je od jučer drugačiji. Optimizam veći. Da bismo dobili potpuno sliku ulazimo u Turističku zajednicu Vareš. U officeu smo zatekli Ines Hrvat. U ruci olovka, ima pune ruke posla…

Prošla su četiri sata našeg boravka, a kao da smo bili 15 minuta. Tako su nas građani Vareša oduševili svojim optimizmom. Optimista je i generalni menadžer „Eastern Mininga“ dr. Adnan Teletović, s kojim se nismo uspjeli naći jer je bio na službenom putu u Sarajevu.

Napuštamo Vareš. Iza sebe ostavljamo stanovnike ovog grada da nastave pričati o zlatnoj groznici. Obećali smo im da ćemo se vratiti, s novim rezultatima istraživanja… I oni, ali i mi, smo uvjereni da će to biti veoma brzo. Možda već do kraja godine, s novim ulaganjima.

Cilj su ostvarili – cijela Bosna i Hercegovina i regiija pričaju o zlatu u Varešu. Vijest je stigla i do Australije, čije su dionice kompanije „Adriatic Metals“ preko noći duplo skočile.

Skočio je i optimizam u ovom gradu… U Bosni i Hercegovini… Ovakvih priča nam treba, piše Radio Sarajevo