Home Tech EVO ZAŠTO TREBA GASITI ELEKTRIČNE UREĐAJE Munjeviti epilog: U Grudama gromovi ”spržili”...

EVO ZAŠTO TREBA GASITI ELEKTRIČNE UREĐAJE Munjeviti epilog: U Grudama gromovi ”spržili” televizore, receivere, routere…

SHARE
Nekoliko televizija, receivera i routera prestalo je raditi nakon jučerašnjeg nevremena u Grudama, jučer je objavio portal Grude.com.

Podsjetimo, u poslijepodnevnim satima više munja pogodilo je područje Gruda, zbog čega su neka naselja ostala bez struje.

Upravo je to dovelo i do problema i nekoliko uređaja se pokvarilo, a razlog je visok napon kojeg su udari groma oslobodili.

Primjera radi, standardni napon struje je 220 volti, a udari groma mogu osloboditi napon od čak nekoliko milijuna volti, što znači da je velika vjerojatnost, ako grom udari u vašu kuću ili negdje u blizini, “spržiti” uređaj koji je u to vrijeme bio uključen u struju.

Upravo to se i dogodilo.

Elektronski uređaji ne mogu izdržati ovako visoke napone, pa ako se dogodi da ih “sprži” grom to je, uglavnom, njihov kraj.

Jedina zaštita je isključiti sve uređaje tijekom velikih oluja iz utičnice. Na taj način ćete biti 100 posto sigurni da se televizoru ili nekom drugom uređaju neće ništa dogoditi.

S obzirom na sve češće vremenske nepogode na ovim prostorima, a osobito njihov intenzitet vjerojatno će u budućnosti i ovdje porasti broj zahtjeva za osiguranjem imovine, piše Grude.com