Home Društvo Znanstvenici se sastali u Tomislavgradu kako bi odlučili kako će očuvati nalazište...

Znanstvenici se sastali u Tomislavgradu kako bi odlučili kako će očuvati nalazište fosilnih ostataka praslona

SHARE

U Tomislavgradu je ovog tjedna, točnije u četvrtak, održan radni sastanak, a povodom daljnjih aktivnosti zaštite i istraživanja nalazišta fosilnih ostataka praslona na području tomislavgradske općine.

Sastanak je organizirao duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić. Uz  predstavnike tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije (načelnika Ivana Vukadina i ministra Petra Galića), sastanku su nazočili predstavnici HAZU-a iz Zagreba (Jadranka Lenardarić i Ljerka Marijanac), Geološkoga instituta Sarajevo (Hazim Hrvatović i Alojz Filipović), Sveučilišta u Zadru i Udruge Naša baština (Denis Radoš), pronalazač fosilnih ostataka praslona Vinko Ljubas Jablan, kustos Franjevačkoga muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber, duvanjski kipar Ilija Skočibušić, slikar Ivica Jurčević, te Mate Dukić Maće – vlasnik kamenoloma u Cebari gdje su 2011. i pronađeni spomenuti fosilni ostatci.

Prema dostupnim informacijama Tomislavgrad bi početkom studenoga ove godine trebao dobiti stalni postav fosilnih ostataka praslona Anancus arvernensis koji datiraju oko tri milijuna godina.

U  tome mjesecu planirano je održavanja i javne tribine na kojoj se, uz sudionike spomenutoga radnoga sastanka, očekuje i sudjelovanje članova prirodoslovnoga muzeja u Beču koji su radili analizu fosilnih ostataka praslona pronađenih u našoj općini.

Između ostaloga očekuje se da će do studenoga biti sačinjena dva umjetnička rješenja, odnosno slika i rekonstrukcija kipa praslona za što su zaduženi naši umjetnici – kipar Ilija  Skočibušić i Ivica Jurčević, piše Tomislavcity.com