Home Šport Ništa još nije gotovo: Nijemci mogu ispasti i s pobjedom u zadnjem...

Ništa još nije gotovo: Nijemci mogu ispasti i s pobjedom u zadnjem kolu

SHARE

NJEMAČKA je u 2. kolu skupine F golom Tonija Kroosa u 95. minuti pobijedila Švedsku 2:1 i zadržala realne šanse za prolazak u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Njemačkoj u zadnjem kolu protiv Južne Koreje treba pobjeda, ali možda joj ni ona neće biti dovoljna. Momčad Joachima Löwa u srijedu igra protiv Južne Koreje, a Meksika protiv Švedske.

Ako Švedska ne pobijedi Meksiko, Njemačka prolazi s bilo kakvom pobjedom protiv Azijaca. No, ako Šveđani dođu do sva tri boda, situacija se nevjerojatno komplicira. Kriterij određivanja poretka u skupini su bodovi, onda gol-razlika, pa broj zabijenih golova. Ako su jedna ili više momčadi izjednačene po tom kriteriju, gledaju se broj osvojenih bodova u međusobnim susretima, gol-razlika u međusobnim susretima i broj zabijenih golova u međusobnim susretima. Ako se ni u tom slučaju ne bi mogao utvrditi poredak, gledat će se fair-play. On se boduje -1 za žuti karton, -3 za crveni karton koji je rezultat drugog žutog kartona, -4 za izravni crveni i -5 za žuti i izravni crveni karton. Ako su momčadi izjednačene i po tom kriteriju, održat će se ždrijeb.

Uzmimo za primjer ovakav rasplet. Njemačka pobijedi Južnu Koreju 1:0, a istim rezultatom Švedska svlada Meksiko. U tom slučaju sve tri momčadi imale bi po šest bodova i identičnu gol-razliku 3:2. Bili bi izjednačeni prema prva tri kriterija, a sljedeći je broj osvojenih bodova u međusobnim susretima. Meksiko je pobijedio Njemačku 1:0, Njemačka Švedsku 2:1 i Švedska je bila bolja od Meksika 1:0. Svaka momčad ima tri boda, svaka momčad ima gol-razliku 0, ali dalje idu Njemačka i Švedska zbog više zabijenih golova u međusobnim utakmicama. Njemačka bi bila prva jer ima bolji međusobni omjer sa Švedskom, piše Index.hr