Home Društvo Ispovijest robinje o zvjerstvima terorista: Moju bebu su skuvali živu u metalnoj...

Ispovijest robinje o zvjerstvima terorista: Moju bebu su skuvali živu u metalnoj kutiji

SHARE

Islamska država poznata je po brojnim monstruoznim djelima, a među njima je i maltretiranje žena koje borcima ozloglašene terorističke organizacije služe kao seksualne robinje.

Iako ih u većini slučajeva prisiljavaju da koriste kontracepciju, mnoge od njih ipak ostaju u drugom stanju i na svijet donose djecu svojih silovatelja.

Više od 1.000 žena koje su bile u zarobljeništvu Islamske države danas žive u Njemačkoj, gdje im je pružena odgovarajuća terapija kako bi preboljele jezive traume koje su preživjele.

Jedna od njih, otkrila je novinarima kako su njenu bebu teroristi stavili u metalnu kutiju i doslovno je ostavili da se skuva na suncu.

“Djeca Islamske države”, kako zovu preživjele potomke seksualnih robinja terorista, danas se mogu naći širom Bliskog istoka i Evrope i ima ih na stotine.

Upotreba silovanja kao oružja je koncept star koliko i rat, ali Islamska država posebno je okrutna u tome. Kako bi žene mogli dalje daprodaju kao roblje, teroristi ih prisiljavaju na kontracepciju. Ali, šta se događa kada neke od njih zatrudne?

Djevojka koja se njemačkom “Spiegelu” predstavila imenom Haula, mjesecima je bila u zarobljeništvu Islamske države. Kao i većina robinja, ona je pripadnica Jezida, a u zarobljeništvu je rodila djevojčicu. Čovjek koji ju je mučio htio je isna.

Trećeg avgusta 2014. godine Islamska država je napala Haulino selo i u roku od mjesec dana 5.000 ljudi je nestalo. Haulu su utrpali u autobus koji ju je prevezao u zatvor gdje su držane stotine drugih žena i djevojčica.

Zatvor je služio kao svojevrsna “tržnica ljudi” i vrlo brzo Haulu je kupio 45-godišnji egzekutor Islamske države, koji se zove Abu Omar. Kupio ju je za 1.5 miliona iračkih dinara, odnosno za 1.500 evra.

Od tog trenutka, postala je njegovo vlasništvo i život je provodila zaključana u kući u Mosulu. Omar ju je brutalno silovao i maltretirao, a nakon nekoliko mjeseci kada je zatrudnila, prebacio ju je u svoju kuću, kod svoje supruge.

Naređeno joj je da prestane prati, kuvati i posluživati, zbog čega je bila izložena maltretiranju Omarove supruge koja je bila jako ljubomorna. Haula se čak pokušala objesiti.

Islamska država objavila je 2014. godine  pamflet pod nazivom “Pitanja i odgovori o zarobljenicima i robovima”, u kojem se navodi da je seks sa robinjama dozvoljen i gdje se opisuje kako trudnoća utiče na tržišnu vrednost žene.

“Ukoliko je robinja zatrudnila ona ne može biti prodata jer je majka djeteta”, navodi se u pamfletu.

Drugim riječima, s trudnoćom ona u potpunosti gubi vrijednost i dobija status između robinje i slobodne žene. Kada je Haula shvatila da je zatrudnila, pokušavala je na više načina da izazove pobačaj, ali joj nikako nije uspijevalo.

Imala je sreće, jer ju je oslobodila Abu Omarova supruga, koja je postajala sve ljubomornija na nju, te joj je na kraju sama sredila auto koji ju je vratio njenoj majci.