Home Politika Napadaju Čovića zbog iste stvari koju je 2012. napravila Županija Sarajevo!

Napadaju Čovića zbog iste stvari koju je 2012. napravila Županija Sarajevo!

SHARE

Nakon jučerašnje najave hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića, kako je pokrenut proces otvaranja nekoliko županijskih predstavništva u Bruxellesu pri Europskoj asocijaciji regija i kako će takvo što biti realizirano uskoro, uslijedile su burne reakcije bošnjačkih stranaka i njihovih lidera kao pokušaja destabilizacije i paralelnog ustavnog udara na BiH.

Kao nebrojeno puta do sada, svaki potez legitimnih hrvatskih predstavnika, nastoji se u bošnjačkim i sarajevskim krugovima prikazati kao rušenje države i navodno rušenje ustavnog poretka, pri čemu su osobito reakcije izražene i radikalno usmjerene kada s direktnim inicijativama izlazi hrvatski član predsjedništva, Dragan Čović.

U samome priopćenju, Čović prije svega ističe da je primarni cilj ovakve inicijative približiti Bosnu i Hercegovinu europskoj politici i lakšoj komunikaciji svih razina vlasti, pa tako i onih županijskih kako bi se unutarnji problemi mogli lakše i efikasnije riješiti i približiti europskoj praksi.

Nije potrebno dubinski analizirati kako su reakcije pojedinaca koji označavaju spornim inicijativu Dragana Čovića, koja ide u skladu s europskim regulativama, zapravo protiv Bosne i Hercegovine.

Posebno simptomatično u cijeloj priči oko otvaranja županijskih predstavništva su dvije sljedeće dimenzije; prvo, očigledno je kako gorljivi i samoprozvani „zaštitnici” i bosanske patriote ne razumiju proces pristupanja i prakse koje institucije Europske unije imaju sa zemljama koje su u procesu pristupanja EU.

Europski odbor regija (OR) osnovan je 1994. upravo s ciljem participacije nižih razina vlasti jer se tri četvrtine zakonodavstva EU provodi na lokalnim i regionalnim razinama te kako bi bio smanjen jaz između građana EU i najviših institucija EU. Druga, ništa manje bitna dimenzija, jest kako je ovakva praksa sastavni dio Mehanizma koordinacije na koji su, između ostalih, pristali i oni koji danas svojim reakcijama najviše udaraju po Čoviću, optužujući ga za stvaranje paradržavnih institucija kroz jednu inicijativu koja nije ništa drugo nego sastavni dio procesa pristupanja Bosne i Hercegovine u EU. U Članku VIII. – OSTVARIVANJE KOMUNIKACIJE U OBLASTI EUROPSKIH INTEGRACIJA kantoni/županije se eksplicitno navode kao jedni od ravnopravnih aktera u procesu europskih integracija i kao takvi imaju pravo na vlastito predstavništvo u službenim strukturama EU, piše Hercegovina.info

Klix.ba također piše kao političari koji sada napadaju Čovića zbog najave otvaranja županijskih predstavništava u Bruxellesu, zaboravljau kako je identičnu stvar napravila Vlada Županije Sarajevo koja je prije nekoliko godina otvorila svoje predstavništvo u Bruxellesu.

Naime, još 2007. godine Županija Sarajevo otvorila je predstavništvo u Bruxellesu koje djeluje kao istureni Ured Vlade Županije Sarajevo i županijskih institucija prema regionalnim institucijama Europske unije u Bruxellesu

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović prije nekoliko dana najavio je nastavak politike otvaranja predstavništava županija u centrima europske politike, odnosno nastavak prakse koju je uvela Županija Sarajevo. Čović je, govoreći o predstavništvima u Bruxellesu, rekao kako nedostaje predstavništvo koje bi na dostojan način oslikavalo područje gdje žive Hrvati.

“Upravo u skladu s ustavima županija, gdje je omogućeno uvezivanje njihovog zajedničkog djelovanja u sklopu nadležnosti koja im ustavno pripadaju, mi smo završili jedan posao priprema i uskoro će taj ured biti otvoren”, izjavio je Čović.

Nije dugo trebalo da na njegovu izjavu reagira predsjednik DF-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH na ovogodišnjim izborima Željko Komšić koji je kazao da će diplomatska predstavništva predstavljati okosnicu paradržave u nastajanju te da lider HDZ-a Dragan Čović radi po uzoru na Milorada Dodika u cilju urušavanja države Bosne i Hercegovine. Pored Komšića oglasili su se još predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i izaslanik u Domu naroda PFBiH Aner Žuljević.

“Ovim se na velika, a ne mala vrata, pokušava pripremiti teren za prihvatanje hrvatskih i bošnjačkih entiteta, tobože uz to i pod zastavom Europske unije, što bi bio uvod u podjelu, prvo entiteta pa države”, kazao je Komšić.

Istknuo je kako se takvoj politici moraju suprotstaviti građani BiH, jer je dužnosnike iz institucija BiH besmisleno prozivati s obzirom na to da neće uraditi ništa.

“Pozivam građane da otvore oči i da u institucije BiH uvedemo one koji na otvoreno podrivanje države BiH neće ni šutjeti ni sjediti skrštenih ruku”, zaključio je Željko Komšić.

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul kazao je kako će otvaranje predstavništva četiri županije u Bruxelles značiti nešto dobro i za BiH.

“Ako imamo neko bogatstvo u BiH, onda je to raznolikost, ne samo nacionalna, nego i geografska i gospodarska. Dobro je da jedna regija artikurila svoje interese u Bruxellesu, odnosno Europskoj uniji. To nije usamljen primjer, jer mnoge regije iz susjednih država na taj način se bore za svoje ekonomske interese”, rekao je Kožul.

Istaknuo je kako ga kontradiktorna i nelogična reakcija Željka Komšića uopće ne iznenađuje, jer je riječ o čovjeku koji negativno reagira na sve što dolazi s područja gdje Hrvati žive.

“Ovo je politički benigna ideja, a gospodarski dobra ideja. Na prvi pogled trebala bi me iznenaditi izjava Željka Komšić, ali stvarno nisam iznenađen. On kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda svoju kampanju gradi na konfrontaciji s interesima Hrvata u BiH”, kazao je Kožul.

Istaknuo je kako predstavništvo četiri županije u Bruxellesu neće biti nikakvo diplomatsko predstavništvo, već da će se baviti gospodarskim povezivanjem i poslovnom politikom tih županija.

“Mi imamo neku vrstu strateške prednosti u EU, a koja proizlazi iz činjenice da je i Hrvatska članica EU. Predstavništvo će biti usmjereno na gospodarske interese, a posebno na fondove i novac koji nam je dostupan u ovoj fazi”, rekao je Kožul, prenosi Klix.ba