Home Gospodarstvo Njemačka tvrtka planira zaposliti 19.000 ljudi, svatko tko dovede novog djelatnika dobiva...

Njemačka tvrtka planira zaposliti 19.000 ljudi, svatko tko dovede novog djelatnika dobiva bonus

SHARE

Od jeseni, za posao u njemačkim željeznicama (Deutsche Bahn) bit će moguće poslati životopise i preslike svjedodžbi putem online platforme.

“Želimo što više olakšati podnositeljima zahtjeva”, izjavila je Carola Hennemann. DB planira zaposliti oko 19.000 ljudi ove godine, uključujući 3.600 pripravnika.

Tisuće zaposlenika otići će u mirovinu tijekom sljedećih nekoliko godina. Približno polovica radne snage će napustiti Deutsche Bahn sljedećih deset godina zbog starosti, kako objašnjava tvrtka. Osim IT stručnjaka ili inženjera, DB također traži ljude koji žele postati vozači vlaka ili dispečeri.

“Za studente, vec i pismo motivacije je teško napisati, rekao je Hennemann, koji upravlja zapošljavanjem u Baden-Württembergu i odgovoran je za prijam inženjera diljem zemlje. “I drugi kandidati su također sretni ako ne moraju pisati toliko, a mi ćemo svejedno provjeriti motivaciju kandidata tijekom razgovora.”

Već duže vrijeme DB interno koristi i bonus za zapošljavanje: ako zaposlenik dovede novog kolegu, dobiva 1500 eura.

Željeznica već zapošljava djelatnike iz inozemstva. “Iz Španjolske i Grčke, već smo doveli inženjere u Baden-Württemberg”, kaže Hennemann.

“Također, već smo zaposlili radnu snagu iz Hrvatske koji govore njemački na mjesta vozača vlakova i vozača tramvaja u Stuttgartu.”