Home Crna kronika Optužen za “živu lomaču” 57 osoba: Šušnjar izručen iz Francuske

Optužen za “živu lomaču” 57 osoba: Šušnjar izručen iz Francuske

SHARE

Francuska je u nedjelju izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosnskih Srba Radomira Šušnjara osumnjičenog za jedan od najbrutalnijih ratnih zločina počinjenih u ratu u BiH u kojemu je živo spaljeno više od pedeset osoba bošnjačke nacionalnosti uključujući djecu, žene i starce.

Šušnjar (63) je ranije otkriven i uhićen u Francuskoj temeljem potrage koju je za njim provelo Tužiteljstvo BiH a nakon okončanog ekstradicijskog postupka komercijalnim letom je u nedjelju prevezen u Sarajevo i tamo predan lokalnoj policiji.

Šušnjar je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je u lipnju 1992. u Višegradu kao pripadnik vojske bosanskih Srba sudjelovao u zatočenju veće skupine civila bošnjačke nacionalnosti.

Sve zatočene osobe potom su natjerane da uđu u jednu kuću koja je zapaljena.

U tom zločinu živo je spaljeno najmanje 57 zatočenih. 

Za taj zločin ranije su pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni rođaci Milan i Sredoje Lukić na doživotnu odnosno na kaznu zatvora od 27 godina.

Šušnjar kao jedan od počinitelja je nakon rata pobjegao iz BiH i skrivao se u Francuskoj gdje je lociran nakon dugogodišnje potrage.