Home Društvo FOTO: TUŽNI PRIZORI SNIMLJENI PORED CRESA Ženka dupina tuguje za uginulim mladuncem:...

FOTO: TUŽNI PRIZORI SNIMLJENI PORED CRESA Ženka dupina tuguje za uginulim mladuncem: Panično je plivala i gurala ga pod more, htjela ga je zaštititi

SHARE

Institut Plavi svijet u ponedjeljak, 25. lipnja, primio je dojavu o uginulom dupinu opaženom u moru nedaleko od mjesta Osor. Izlaskom na teren utvrđeno je kako se radi o ženki dobrog dupina koja tuguje za svojim uginulim mladuncem, piše na službenoj internetskoj stranici Instituta.

Naime, dobri dupini imaju razvijenu društvenu strukturu te pokazuju brigu za članove svoje skupine. Jedinke međusobno komuniciraju te stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i cijeli životni vijek. Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac se tijekom prve godine života uglavnom ne odvaja od majke, a ženke se udružuju u skupine kako bi lakše štitile potomstvo, objašnjavaju iz Plavoga svijeta.

Razumljivo je da smrt pojedine jedinke predstavlja svojevrsnu traumu i za životinje, a tugovanje i “opraštanje” s uginulim članom zabilježeno je i kod dobrih dupina. Ovisno o snazi veze između jedinki, tugovanje može trajati dulje ili kraće, a ono je posebice izraženo prilikom ugibanja mladunca, kad ženka uz tijelo može boraviti i nekoliko dana. Takvi slučajevi u više navrata zabilježeni su kod lošinjskih dobrih dupina.

U ovom slučaju kod Osora radi se o ženki dobrog dupina koju Institut Plavi svijet prati već 23 godine. Spomenuta ženka redovito se susreće u Cresko-lošinjskom akvatoriju i poznata je kao dobra i brižna majka koja je do sad uspješno odgojila pet mladunaca.

Institut Plavi svijet

Kao i prilikom opažanja kod Osora, u veći ovakvih slučajeva tugovanja ženka se ne odvaja od svog uginulog mladunca te ga gura kljunom ili ga pokušava povući sa sobom pomoću leđne ili repne peraje, pokušavajući ga “pokrenuti”.

– Približavanjem našeg plovila njezina uznemirenost te stanje šoka i stresa postali su očiti. Panično plivajući, ženka je gurala i potapala mladunca pod more pokušavajući ga zaštiti. Kako bismo smanjili njezin strah, nakon nekoliko minuta, koliko nam je bilo potrebno da napravimo fotografije pomoću kojih smo identificirali jedinku, udaljili smo naše plovilo i još neko vrijeme pratili njezino ponašanje. Nakon što je u više navrata ženka snažno gurala tijelo uginulog mladunca pod površinu, uginuli mladunac počeo je tonuti i ostajati ispod površine, nakon čega su se i zaroni te vrijeme koje ženka provodi pod površinom mora znatno produljili. Zbog jakog sjevernog vjetra boravak na moru i praćenje ženke postalo je znatno otežano te su istraživači prekinuli daljnje praćenje – piše na stranici Plavoga svijeta.

Institut Plavi svijet

Prvu dojavu i fotografije majke dupina kod Osora snimio je Željko Černelić, koji je o svemu odmah obavijestio Plavi svijet.

Institut je također napomenuo kako su upravo ljetni mjeseci vrijeme kad na svijet dolaze dobri dupini pa se pozivaju svi nautičari da tijekom plovidbe morem uspore, a u blizini dupina poštuju “Pravila ponašanja u blizini dupina” kako bi im omogućili lakše prve tjedne života. Naime, svaki prilazak plovila, a posebice proganjanje skupina s mladuncima, predstavlja stres te može uzrokovati i smrt malih mladunaca.