Home Politika Novi pokušaj vrijeđanja Hrvatske u Vijeću Europe: Plenković odbrusio Šešeljevu sinu da...

Novi pokušaj vrijeđanja Hrvatske u Vijeću Europe: Plenković odbrusio Šešeljevu sinu da jabuka ne pada daleko od stabla

SHARE

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Vijeću Europe održao je govor, nakon čega odgovara na pitanja zastupnika.

Srpski zastupnik u Vijeću Europe bio je prekinut jer nije poštivao pravila ponašanja, odnosno nije poštovao gosta zasjedanja.
Naime, prilikom postavljanja pitanja premijeru Andreju Plenkoviću nakon govora koji je održao u Vijeću Europe, javio se srpski zastupnik Aleksandar Šešelj, koji je počeo vrijeđati Hrvatsku.”Vi ste živi primjer uzrečice da jabuka ne pada daleko od stabla jer predstavljate stranku kojoj je cilj promovirati veliku Srbiju koja se želi proširiti na Hrvatsku i BiH”, odgovorio mu je Plenković.

Aleksandar Šešelj, inače sin Vojislava Šešelja, isto je izveo i u ponedjeljak, kada je na pitanja zastupnika u Vijeću Europe odgovarala hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

On je upitao Pejčinović Burić kada će Hrvatska “vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža”, kazao da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu rsk, “ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba”, kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman “zločinac i neofašist” koji je “odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata” te da je “sramno” što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan.

Tijekom svog govora u Strasbourgu premijer Plenković, koji je odbrusio Šešelju, je istaknuo kako veliku važnost Vijeća Europe.

Rekao je: ‘Vijeće Europe danas je važnije nego ikad prije. Hrvatska svoju punu podršku pruža radu Vijeća Europe. Moramo svi štititi principe i vrijednosti Vijeća Europe i Hrvatska je predana očuvanju tih vrijednosti’, kazao je premijer.

Posjet ovoj paneuropskoj organizaciji započeo je sastankom s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Liliane Maury Pasquier, a potom se sastao s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom.

Predsjednik Vlade sudjelovat će i na otvorenju izložbe „Croatia’s Cultural Heritage on UNESCO Lists”, a sastat će se i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Törnström.

Posjet Strasbourgu završit će sastankom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem.

Podsjećamo, od svibnja do studenog 2018., Hrvatska prvi put predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe, najstarije europske organizacije. Prioriteti su hrvatskog predsjedanja borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine. Tijekom predsjedanja planirano je 26 događanja, koji će biti prilika za promicanje navedenih tema, promociju Hrvatske i jačanje zajedničkih vrijednosti, osobito na području ljudskih prava.

Prigodom posjeta glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda Hrvatskoj, u travnju ove godine, predsjednik Vlade istaknuo je da Hrvatska visoko cijeni članstvo u Vijeću Europe te pristupanje toj paneuropskoj organizaciji 1996. godine smatra jednim od velikih uspjeha svoje vanjske politike.

Vijeće Europe osnovano je 1949. godine i najstarija je europska organizacija. Glavni su joj ciljevi jačanje demokracije, zaštite ljudskih prava i vladavine prava na europskom kontinentu. Vijeće Europe broji 47 država članica.