Home Društvo KOMENTAR: Koga predstavlja isusovac Tvrtko Barun i u čije ime govori?

KOMENTAR: Koga predstavlja isusovac Tvrtko Barun i u čije ime govori?

SHARE

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, bio je jedan od gostiju u jučerašnjoj emisiji “Otvoreno” HRT-a, posvećenoj migrantskoj problematici, koja će iznova potresti Europu u najskorije vrijeme. Inače je nositelj priznanja „Europski građanin”.

Nisam dugo vidio čovjeka s ovako ekstremnim “soroševskim” stajalištima. U jednom je trenutku, između ostalog, rekao da “nacionalna sigurnost države ne smije biti nadređena sudbini ijednog pojedinca, kojega su “nevolje” natjerale da bježi iz svoje domovine.

Često je spominjao i citirao, na opću radost voditelja Damira Smrtića, papu Franju i dobio je priliku svojim bulažnjenjem o “jadnim izbjeglicama” i završiti emisiju. Nije propustio napasti i Viktora Orbana, zbog “neodržive” politike prema migrantima.

Takve, poput Tvrtka Baruna, s istaknutim svećeničkim kolarom, HTV “nanjuši” od prve i odmah poziva u svoje najgledanije emisije, ne bi li katolički puk u Hrvatskoj bio još i više zbunjen, nego li je to bio do sada.

Koga predstavlja ovaj isusovac i u čije ime govori? Tko ga plaća? Osobno sam dobar s nekim svećenicima i nisu mi dali odgovor na ovo pitanje, a o migrantima misle isto kao i moja malenkost.

Katolik sam, ali primjećujem velike diskrepancije unutar katoličke crkve.

Naprosto, bojim se da masoni polako nagrizaju i ovu prastaru crkvu, s kojom se, kao Hrvati, toliko, s pravom, dičimo, jer smo kao narod i opstali zahvaljujući katoličkoj crkvi i sačuvali svoj nacionalni identitet.

Pojedinci poput spomenutog Tvrtka Baruna sve to sada dovode u pitanje. Oče, oprosti mi na ovim blasfemičnim mislima koje sam imao potrebu podijeliti s mojim prijateljima, napisao je Josip Peći.

Tvrtko Barun rekao je izmeđuostalog i kako je “Papa jedini koji stalno poziva na dobrobit izbjeglica te da je nedopustivo da se mađarski premijer Orban poziva na kršćanske korijene. ”

Podsjetimo u emisiji HRT-a Otvoreno, o tome koji su izazovi pred Europom, ali i Hrvatskom govorili su Zlatko Sokolar, bivši načelnik Uprave za granice; Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u JI Europi; Selma Ilić, HRC; prof. dr. sc. Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i dr. sc. Jadranka Polović, politologinja.

Emisiju pogledajte OVDJE.

kamenjar.com