Home Društvo Krenuo kod tetke u Benkovac, završio u splitskom zatvoru zbog ratnog zločina...

Krenuo kod tetke u Benkovac, završio u splitskom zatvoru zbog ratnog zločina iz ’93. godine

SHARE

Srbijanski mediji raspisali su se o uhićenju 44-godišnjeg Duška Gaćeše koji je prije dva dana zaustavljen na graničnom prijelazu Bajakovo zbog ratnog zločina kod Benkovca

Hrvatska policija uhitila je na graničnom prijelazu Bajakovo u ranim jutarnjim satima u nedjeljuDuška Gaćešu, 44-godišnjeg državljanina Srbije i Hrvatske s prebivalištem u Zemunu. Gaćešu, naime, sumnjiče za ratni zločin iz veljače 1993. godine, i to temeljem posebnog izvješća zadarske Policijske uprave.

Terete ga da je kao pripadnik paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine 6. veljače 1993. godine po prethodnom dogovoru s nekoliko pripadnika iste postrojbe te pripadnikom Službe državne bezbednosti RSK došao ispred obiteljske kuće 83-godišnjeg Ante Ivankovića u selu Dobropoljci, općina Lišane Ostrovičke te da su ga likvidirali s više hitaca iz vatrenog oružja.

Gaćeša je nakon uhićenja priveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, a potom je odveden i pred suca istrage Stanka Grbavca koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Kako neslužbeno doznajemo, Gaćeša je kategorički negirao navode optužbe. Tvrdi da s likvidacijom 83-godišnjeg mještanina nema ništa.

S obitelji je inače krenuo kod tetke u Benkovac, no neplanirano je morao prekinuti putovanje tek što je napustio Srbiju. Njegovo uhićenje već se naširoko komentira po srbijanskim medijima koji upozoravaju Krajišnike i bivše pripadnike JNA da ne kreću put lijepe njihove, jer će ih uhititi. ‘Ustaška posla! Počela hapšenja Srba po hrvatskim poternicama’, samo je jedan od naslova.

Savo Štrbac iz centra Veritas komentirao je kako je počela ljetna sezona hapšenja. Požalio se kako Gaćeša nije bio na popisu Državnog odvjetništva s osumnjičenim, optuženim i osuđenima za ratni zločin iz 2013. godine, što je lako moguće jer je uhićen temeljem nedavno podnijetog posebnog izvješća zadarske policije. Štrbac kaže kako je Gaćeša dosad putovao u niz europskih zemalja i nije imao nikakvog problema.