Home Crna kronika Samo u BiH: Pacijentica je podvrgnuta operaciji slijepog crijeva, ali je ostala...

Samo u BiH: Pacijentica je podvrgnuta operaciji slijepog crijeva, ali je ostala i bez jajnika: Kirurg Marinko L. ženi odstranio pogrešan organ – Sud potvrdio optužnicu

SHARE

Potvrđena je optužnica protiv Marinka Lovre (55), doktora iz Banje Lluke, koja ga tereti da je, radeći u Općoj bolnici u Prijedoru, pacijentkinji S. S., tokom odstranjivanja slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik.

Zatim je to, kako se dodaje, “pokušao prikriti govoreći S. S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti”.

Optužnicu Okružnog tužilaštva u Prijedoru, koja Lovru tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći, potvrdio je sudija za prethodno saslušanje prijedorskog Osnovnog suda.

– Optuženi se tereti da je 26. srpnja 2014. godine u Općoj bolnici u Prijedoru, kao doktor medicine, specijalista opće kirurgije, primio pacijentkinju S. S. radi operacije zbog upale slijepog crijeva, te istu neposredno prije operacije uputio na dijagnostički ginekološki pregled, kojom prilikom je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika – piše u optužnici.

Nakon toga je, kako se dodaje, pacijentkinju operirao radi odstranjivanja slijepog crijeva, pa je u toku operacije S. S. “pored upaljenog slijepog crijeva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik”.

– To nije konstatirao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavijestio doktora specijalistu ginekologije, iako je bio svjestan da se odstranjivanjem desnog jajnika pacijentkinje ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao, te je prouzrokovao znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S. S., u vidu umanjenja njene životne sposobnosti, a što je pokušao prikriti govoreći S. S. da su se tokom operacije desile komplikacije i da je na desnom jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti – piše u optužnici.

Dodaje se da je Lovre na isti način o zdravstvenom stanju S. S. pogrešno informirao i supruga te pacijentkinje.

– Nizom ljekarskih pregleda, poduzetih nakon predmetnog operativnog zahvata, utvrđeno je potpuno odsustvo desnog jajnika kod S. S. – navedeno je u optužnici.

U ranijoj izjavi za Nezavisne, Lovre je rekao da će dokazati da nije kriv, dodajući da je tokom operacije odstranio organ koji je bio bolestan, a to je akutno slijepo crijevo.

– Imam sve dokaze da jajnik nisam dirnuo. Sedam ljudi bilo je na operativnom zahvatu – rekao je on tada.

Lovre, inače, iza sebe ima presudu kojom je osuđen zbog primanja mita na novčanu kaznu od 20.000 KM.

Po presudi banjalučkog Okružnog suda, a kojoj je prethodio sporazum o priznanju krivice, uzeo je mito da bi sačinio lažni nalaz.