Home Politika Srbijanski mediji tvrde da su otkrili zašto je njihova premijerka bila na...

Srbijanski mediji tvrde da su otkrili zašto je njihova premijerka bila na sastanku “Bilderberg grupe”: Monsanto želi Agrokorovu zemlju kako bi uzgajao GMO hranu

SHARE

Bilderberška grupa je nastala 1954. godine uz moto „Red poslije kaosa“ i do sada su teme i sudionici njenih redovnih godišnjih sastanaka bili strogo čuvana tajna. U eri digitalizacije i globalnih medija, međutim, ništa više nije tajna kao što je ranije bilo, pa je tako i Magazin Tabloid od svojih suradnika u Italiji, gdje se održao ovogodišnji sastanak, dobio ne samo listu sudionika i dnevni red skupa, već i dosta detaljan izvještaj o sudjelovanju Ane Brnabić, prenose srbijanski tabloidi.

Predsjednica vlade Srbije je u Torinu, na sastanku „Bilderberške grupe“ boravila od 7. do 10. lipnja, ali protivno zakonu, o razgovorima koje je vodila tom prilikom nije izvijestila ni srpsku vladu, ni skupštinu, a ponajmanje javnost.
Isto tako je velom tajne ostalo obavijeno privatno putovanje Aleksandra Vučića u New York u siječnju mjesecu ove godine, tijekom kojeg se sastao sa Georgeom Sorošem i, najverovatnije, Hašimom Tačijem.
Da li je to jedina paralela između ova dva putovanja?

Nekadašnji poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski (koji je i ove godine bio na sastanku) bio je primoran da 2015. podnese ostavku, jer je ustanovljeno da je bio na skupu „Bilderberške grupe“, ali je odbio o tome obavijestiti premijera i vladu. Pravila „Chatam house-a“, koja se primenjuju i na „Bilderberšku grupu“, zabranjuju sudionicima javno govoriti o onome što su čuli ili koga su vidjeli na sastancima, pa čak i praviti bilješke tijekom razgovora.

S druge strane, Ana Brnabić je na skup u Torinu otišla u svojstvu predsjednice vlade (kako se i navodi na službenom spisku sudionika), koristila je diplomatski pasoš koji se koristi isključivo tijekom službenih posjeta, a na aerodromu ju je (po protokolu) dočekala delegacija srpske ambasade u Rimu, što je takođe privilegija koja joj pripada isključivo na službenim putovanjima.

Ona bi, zbog toga, bez obzira na zakon „omerte“ (šutnje) koji primenjuje „Bilderberška grupa“ morala srpsku javnost obavijestiti o svim detaljima svog boravka u Torinu, navode tamošnji mediji.

Konferenciji „Bilderberške grupe“ se može nazočiti samo ukoliko se dobije osobna pozivnica. Ovo je vrsta zatvorenog kluba u kojem se nalaze samo odabrani. Predsjednica vlade Srbije je dobila poziv ne zato što je posebno inteligentna ili značajna osoba, već da bi se na nju vršio pritisak da se kraju privedu zakonske izmjene na koje se Vučić obavezao još prije nekoliko godina, navode srbijanski mediji.

Ove godine na skupu je bilo 128 sudionika iz više od 30 zemalja. Osim premijerke Srbije, sastanku su prisustvovali i Jens Stoltenberg, generalni tajnik NATO pakta, Pjetro Parolin, kardinal i ministar vanjskih poslova Vatikana, Ursula fon der Lajen, njemačka ministrica obrane i mnogi drugi iz svijeta politike, biznisa i medija.

Zanimljivo je da je KKR grupu (u Srbiji poznatu po vlasništvu nad kablovskom mrežom SBB i televizijom N1) zastupao kako direktor David Petreus, sa kojim je Brnabić imala kraći sastanak, tako isto i njegov zamjenik Henri Kravis.

Od 1954. do danas jedini stalni sudionik svih skupova „Bilderberga“ je Henry Kissinger, koji se i ove godine našao na spisku, ali nije predstavljen kao bivši ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (kako je uobičajeno kod drugih sudionika), već samo kao predsedavajući „Asocijacije Kisindžer“. Vjerovatno se smatra da njemu nikakvo predstavljanje više nije potrebno.

Tijekom svog boravka u Torinu Brnabićka je imala više odvojenih sastanaka, od kojih su mnogi spadali u kurtoaziju. Jedan razgovor, međutim, daje razlog za zabrinutost, navode srbijanski mediji.

Tijekom višednevnog boravka na redovnim godišnjim skupovima sudionici „Bilderberške grupe“ moraju nešto i pojesti. Doručkuje se i ruča najčešće sam ili u maloj grupi sa drugim sudionicima.

Jedino su večere u većim grupama od po deset i više sudionika, kada se razmenjuju mišljenja o onome o čemu nije bilo riječi na službenom sastanku.

Mnogi pogrešno misle da se „Bilderberška grupa“, između ostalog, bavi i pitanjem Kosova. Sudionike ovih sastanaka granice pojedinih država slabo zanimaju, jer se oni zalažu za svijet bez granica kojim bi oni dominirali, a ako i postave pitanje o statusu Kosova to je iz razloga da bi znali kome se trebaju obratiti u vezi planiranih poslova: Prištini, Beogradu, Tirani ili nekom četvrtom.

Tako je, na primer, Jose Barosso, nekadašnji predsjednik Europske komisije, a sadašnji direktor „Goldman Sachs International“ (jedne od najvećih investicijskih banaka na svetu) za status Kosova bio zainteresovan isključivo u okviru pitanja rješavanja vlasništva nad rudnikom „Trepča“ u koji bi željeli ulagati neki od klijenata banke koju vodi. Da li će ovaj bogati rudnik biti kupljen zahvaljujući vlastima u Prištini ili Beogradu, za članove „Bilderberške grupe“ je od sekundarnog značaja. Već i zbog ovog razgovora Brnabić bi javnost morala da obavijestiti o svim detaljima svojih sastanaka u Torinu (na slici ispod).

Na istoj večeri na kojoj je sa Barossom razmenjivala mišljenja kako da najpovoljnije i najbrže riješiti problem vlasništva i „Trepču“ prodati stranim investitorima, predsjednica vlade Srbije je imala još jedan više nego zanimljiv razgovor sa čovekom koji nije na službenom spisku sudionika skupa i koji se po medijskim saznanjima u plenarnoj sali nije ni pojavio.

Radi se o njemačkom odvjetniku Fridrihu Mercu čija nazočnost nija izazvala nikakve sumnje, budući da je on predsjedavajući udruženja „Atlantski most“ koje pokušava približiti Nemačku i SAD i član „Trilateralne komisije“, takozvanog „think-tank“ udruženja (trust mozgova) čije je osnivanje na skupu „Bilderberške grupe“ 1973. predložio David Rockfeller. Kao takav on se može pridružiti sudionicima na nekom od neformalnih okupljanja izvan službene konferencije, a da to ne privuče ničiju pažnju.

Tema njegovog razgovora sa Brnabić bila je Vojvodina, odnosno oranice u ovoj sjevernoj srpskoj pokrajini. Jedan od najvećih zemljoposednika u Vojvodini je „Agrokor“ koga skoro sigurno preuzima ruska „Sberbanka“, a što izaziva zabrinutost kod zapadnih investitora. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg sastanka „Bilderberške grupe“ bio je upravo odnos prema Rusiji i njezine aktivnosti u Europi i na Dalekom Istoku.

Merc je imao više nego dobre razloge za ovo svoje zanimanje za plodnu zemlju u Srbiji, jer je on, između ostalog, i predsjedavajući nadzornog odbora (active chairman) njemačkog odeljenja (zaduženog za cijelu Evropu) najvećeg upravitelja novcem na svetu, „Black Rock“-a, koji je bio i ostao vlasnik „Monsanta“, najvećeg proizvođača sjemena (posebno onog genetski modificiranog) na svijetu. Udruživanjem sa njemačkom korporacijom „Bayer“ (u kojoj je „Black Rock“ najveći pojedinačni akcionar) nastao je takozvani „Bayersanto“, svjetski lider u agrokulturi („…Onaj tko kontroliše proizvodnju sjemena za biljke, vlada svijetom“, tvrdio je svojevremeno Henri Kissinger nezaobilazni sudionik svih skupova ‘Bilderberške grupe’).

Ova fuzija je koštala 59 milijardi eura, a jedan od davatelja kredita bio je i „Goldman Sachs“, na čijem čelu je Baroso, koji je i upoznao Brnabić i Merca na spomenutoj večeri.

„Monsanto“ je odavno zainteresiran objediniti oranice u Slavoniji i Vojvodini i tako stvoriti najveće poljoprivredno dobro u Europi koje će čitav svijet snabdijevati genetski modificiranim žitaricama.

Početkom godine je u hrvatskom saboru gotovo neprimjetno prošao prijedlog zakona kojim se omogućuje uzgajanje GM organizama, a sličan zakon bi tijekom ove godine mogao proći i skupštinsku proceduru u Srbiji.

Tako je bar najavio dr. Zoran Petrović, direktor „Monsanta Srbija“ i koordinator za sve zemlje bivše Jugoslavije (u Hrvatskoj postoji formalno nezavisno poduzeće „Monsanto Croatia“ d.o.o. u Zagrebu koje, međutim, sa centralom komunicira jedino preko Novog Sada).

U spomenutom razgovoru sa Mercom, Brnabić je obećala kako će se potruditi da se zakonski regulira proizvodnja GMO hrane na način kako je to urađeno u Hrvatskoj i da će to biti urađeno u najkraćem roku.

Baroso i Merc su sa svoje strane obećali dalju financijsku pomoć za projekte u Srbiji. Ne treba smetnuti sa uma da „Black Rock“ u svojim rukama drži značajne pakete dionica ne samo „Goldman Sachs“-a, već i svih ostalih velikih investicijskih banaka.

Mora se imati u vidu kako najveće banke na svijetu koriste analitički kompjuterski program „Aladdin“, koji je napravio i koji i danas kontrolira „Black Rock“, a na osnovu kojeg bankari procijenjuju vrijednost i rizike pojedinih investicija. Da li je zato slučajno da u vrijeme priprema da se donese zakon o proizvodnji GMO-a u Srbiji naglo i naizgled bezrazložno skače rejting naše zemlje u većini investicijskih banaka (kao na primer u „JP Morganu“ čiji je značajni dioničar „Black Rock“, a koji sve svoje procjene bazira na rezultatima dobijenim od „Aladdin“-a)?

Izgleda da je ova večera na kojoj je Merc (na slici ispod) uvjeravao Brnabić da se požuri sa donošenjem spomenutog zakona, a kojem su asistirali svi ostali sudionici, bio jedini razlog zbog kojeg je predsjednica vlade Srbije uopće dobila pozivnicu za sastanak u Torinu. To je ujedno i razlog više zbog kojeg srpska javnost mora dobiti izvještaj o premijerkinim sastancima i razgovorima, bez obzira na pravila „Chatam housea“.

Tko je sve sudjelovao na skupu „Bilderberške grupe“ od 7 do 10 lišnja 2018. godine:

2018 BILDERBERG MEETING

Turin, Italy 7-10 June 2018

CHAIRMAN STEERING COMMITTEE

Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne

Participants

* Achleitner, Paul M. (DEU), Chairman Supervisory Board, Deutsche Bank AG; Treasurer, Foundation Bilderberg Meetings

* Agius, Marcus (GBR), Chairman, PA Consulting Group

* Alesina, Alberto (ITA), Nathaniel Ropes Professor of Economics, Harvard University

* Altman, Roger C. (USA), Founder and Senior Chairman, Evercore

* Amorim, Paula (PRT), Chairman, Américo Amorim Group

* Anglade, Dominique (CAN), Deputy Premier of Quebec; Minister of Economy, Science and Innovation

* Applebaum, Anne (POL), Columnist, Washington Post; Professor of Practice, London School of Economics

* Azoulay, Audrey (INT), Director-General, UNESCO

* Baker, James H. (USA), Director, Office of Net Assessment, Office of the Secretary of Defense

* Barbizet, Patricia (FRA), President, Temaris & Associés

* Barroso, José M. Durao (PRT), Chairman, Goldman Sachs International; Former President, European Commission

* Beerli, Christine (CHE), Former Vice-President, International Committee of the Red Cross

* Berx, Cathy (BEL), Governor, Province of Antwerp

* Beurden, Ben van (NLD), CEO, Royal Dutch Shell plc

* Blanquer, Jean-Michel (FRA), Minister of National Education, Youth and Community Life

* Botín, Ana P. (ESP), Group Executive Chairman, Banco Santander

* Bouverot, Anne (FRA), Board Member; Former CEO, Morpho

* Brandtzćg, Svein Richard (NOR), President and CEO, Norsk Hydro ASA

* Brende, Borge (INT), President, World Economic Forum

* Brennan, Eamonn (IRL), Director General, Eurocontrol

* Brnabic, Ana (SRB), Prime Minister

* Burns, William J. (USA), President, Carnegie Endowment for International Peace

* Burwell, Sylvia M. (USA), President, American University

* Caracciolo, Lucio (ITA), Editor-in-Chief, Limes

* Carney, Mark J. (GBR), Governor, Bank of England

* Castries, Henri de (FRA), Chairman, Institut Montaigne; Chairman, Steering Committee Bilderberg Meetings

* Cattaneo, Elena (ITA), Director, Laboratory of Stem Cell Biology, University of Milan

* Cazeneuve, Bernard (FRA), Partner, August Debouzy; Former Prime Minister

* Cebrián, Juan Luis (ESP), Executive Chairman, El País

* Champagne, François-Philippe (CAN), Minister of International Trade

* Cohen, Jared (USA), Founder and CEO, Jigsaw at Alphabet Inc.

* Colao, Vittorio (ITA), CEO, Vodafone Group

* Cook, Charles (USA), Political Analyst, The Cook Political Report

* Dagdeviren, Canan (TUR), Assistant Professor, MIT Media Lab

* Donohoe, Paschal (IRL), Minister for Finance, Public Expenditure and Reform

* Döpfner, Mathias (DEU), Chairman and CEO, Axel Springer SE

* Ecker, Andrea (AUT), Secretary General, Office Federal President of Austria

* Elkann, John (ITA), Chairman, Fiat Chrysler Automobiles

* Émié, Bernard (FRA), Director General, Ministry of the Armed Forces

* Enders, Thomas (DEU), CEO, Airbus SE

* Fallows, James (USA), Writer and Journalist

* Ferguson, Jr., Roger W. (USA), President and CEO, TIAA

* Ferguson, Niall (USA), Milbank Family Senior Fellow, Hoover Institution, Stanford University

* Fischer, Stanley (USA), Former Vice-Chairman, Federal Reserve; Former Governor, Bank of Israel

* Gilvary, Brian (GBR), Group CFO, BP plc

* Goldstein, Rebecca (USA), Visiting Professor, New York University

* Gruber, Lilli (ITA), Editor-in-Chief and Anchor „Otto e mezzo“, La7 TV

* Hajdarowicz, Greg (POL), Founder and President, Gremi International Sarl

* Halberstadt, Victor (NLD), Professor of Economics, Leiden University; Chairman Foundation Bilderberg Meetings

* Hassabis, Demis (GBR), Co-Founder and CEO, DeepMind

* Hedegaard, Connie (DNK), Chair, KR Foundation; Former European Commissioner

* Helgesen, Vidar (NOR), Ambassador for the Ocean

* Herlin, Antti (FIN), Chairman, KONE Corporation

* Hickenlooper, John (USA), Governor of Colorado

* Hobson, Mellody (USA), President, Ariel Investments LLC

* Hodgson, Christine (GBR), Chairman, Capgemini UK plc

* Hoffman, Reid (USA), Co-Founder, LinkedIn; Partner, Greylock Partners

* Horowitz, Michael C. (USA), Professor of Political Science, University of Pennsylvania

* Hwang, Tim (USA), Director, Harvard-MIT Ethics and Governance of AI Initiative

* Ischinger, Wolfgang (INT), Chairman, Munich Security Conference

* Jacobs, Kenneth M. (USA), Chairman and CEO, Lazard

* Kaag, Sigrid (NLD), Minister for Foreign Trade and Development Cooperation

* Karp, Alex (USA), CEO, Palantir Technologies

* Kissinger, Henry A. (USA), Chairman, Kissinger Associates Inc.

* Knot, Klaas H.W. (NLD), President, De Nederlandsche Bank

* Koç, Ömer M. (TUR), Chairman, Koç Holding A.S.

* Köcher, Renate (DEU), Managing Director, Allensbach Institute for Public Opinion Research

* Kotkin, Stephen (USA), Professor in History and International Affairs, Princeton University

* Kragic, Danica (SWE), Professor, School of Computer Science and Communication, KTH

* Kravis, Henry R. (USA), Co-Chairman and Co-CEO, KKR

* Kravis, Marie-Josée (USA), Senior Fellow, Hudson Institute; President, American Friends of Bilderberg

* Kudelski, André (CHE), Chairman and CEO, Kudelski Group

* Lepomäki, Elina (FIN), MP, National Coalition Party

* Leyen, Ursula von der (DEU), Federal Minster of Defence

* Leysen, Thomas (BEL), Chairman, KBC Group

* Makan, Divesh (USA), CEO, ICONIQ Capital

* Massolo, Giampiero (ITA), Chairman, Fincantieri Spa.; President, ISPI

* Mazzucato, Mariana (ITA), Professor in the Economics of Innovation and Public Value, University College London

* Mead, Walter Russell (USA), Distinguished Fellow, Hudson Institute

* Michel, Charles (BEL), Prime Minister

* Micklethwait, John (USA), Editor-in-Chief, Bloomberg LP

* Minton Beddoes, Zanny (GBR), Editor-in-Chief, The Economist

* Mitsotakis, Kyriakos (GRC), President, New Democracy Party

* Mota, Isabel (PRT), President, Calouste Gulbenkian Foundation

* Moyo, Dambisa F. (USA), Global Economist and Author

* Mundie, Craig J. (USA), President, Mundie & Associates

* Neven, Hartmut (USA), Director of Engineering, Google Inc.

* Noonan, Peggy (USA), Author and Columnist, The Wall Street Journal

* Oettinger, Günther H. (INT), Commissioner for Budget & Human Resources, European Commission

* O’Leary, Michael (IRL), CEO, Ryanair D.A.C.

* O’Neill, Onora (GBR), Emeritus Honorary Professor in Philosophy, University of Cambridge

* Osborne, George (GBR), Editor, London Evening Standard

* Özkan, Behlül (TUR), Associate Professor in International Relations, Marmara University

* Papalexopoulos, Dimitri (GRC), CEO, Titan Cement Company S.A.

* Parolin, H.E. Pietro (VAT), Cardinal and Secretary of State

* Patino, Bruno (FRA), Chief Content Officer, Arte France TV

* Petraeus, David H. (USA), Chairman, KKR Global Institute

* Pichette, Patrick (CAN), General Partner, iNovia Capital

* Pouyanné, Patrick (FRA), Chairman and CEO, Total S.A.

* Pring, Benjamin (USA), Co-Founder and Managing Director, Center for the Future of Work

* Rankka, Maria (SWE), CEO, Stockholm Chamber of Commerce

* Ratas, Jüri (EST), Prime Minister

* Rendi-Wagner, Pamela (AUT), MP (SPÖ); Former Minister of Health

* Rivera Díaz, Albert (ESP), President, Ciudadanos Party

* Rossi, Salvatore (ITA), Senior Deputy Governor, Bank of Italy

* Rubesa, Baiba A. (LVA), CEO, RB Rail AS

* Rubin, Robert E. (USA), Co-Chairman Emeritus, Council on Foreign Relations; Former Treasury Secretary

* Rudd, Amber (GBR), MP; Former Secretary of State, Home Department

* Rutte, Mark (NLD), Prime Minister

* Sabia, Michael (CAN), President and CEO, Caisse de dépôt et placement du Québec

* Sadjadpour, Karim (USA), Senior Fellow, Carnegie Endowment for International Peace

* Sáenz de Santamaría, Soraya (ESP), Deputy Prime Minister

* Sawers, John (GBR), Chairman and Partner, Macro Advisory Partners

* Schadlow, Nadia (USA), Former Deputy National Security Advisor for Strategy

* Schneider-Ammann, Johann N. (CHE), Federal Councillor

* Scholten, Rudolf (AUT), President, Bruno Kreisky Forum for International Dialogue

* Sikorski, Radoslaw (POL), Senior Fellow, Harvard University; Former Minister of Foreign Affairs, Poland

* Simsek, Mehmet (TUR), Deputy Prime Minister

* Skartveit, Hanne (NOR), Political Editor, Verdens Gang

* Stoltenberg, Jens (INT), Secretary General, NATO

* Summers, Lawrence H. (USA), Charles W. Eliot University Professor, Harvard University

* Thiel, Peter (USA), President, Thiel Capital

* Topsoe, Jakob Haldor (DNK), Chairman, Haldor Topsoe Holding A/S

* Turpin, Matthew (USA), Director for China, National Security Council

* Wahlroos, Björn (FIN), Chairman, Sampo Group, Nordea Bank, UPM-Kymmene Corporation

* Wallenberg, Marcus (SWE), Chairman, Skandinaviska Enskilda Banken AB

* Woods, Ngaire (GBR), Dean, Blavatnik School of Government, Oxford University

* Yetkin, Murat (TUR), Editor-in-chief, Hürriyet Daily News

* Zeiler, Gerhard (AUT), President, Turner International