Home Kultura Knjigom Zorice Jurilj predstavljena tradicijska baština Širokog Brijega

Knjigom Zorice Jurilj predstavljena tradicijska baština Širokog Brijega

SHARE

Promocija knjige “Grabovina tilovinu pita: Tradicijska kulturna baština širokobriješkoga kraja” održana je u četvrtak u ispunjenom širokobriješkom Kinu “Borak”. Promociju je organizirao Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg.

Program promocije vodila je Željka Šaravanja, a knjigu o kulturnoj baštini Širokog Brijega predstavili su prof. dr. sc. Marko Dragić, fra Dane Karačić, Blanka Kraljević i sama autorica Zorica Jurilj.

U programu su još sudjelovali Andrija Zeljko, HKUD “Mokro”, HKUD “Brda”, Mate Anić i Klapa “Diva”.

Marko Dragić istaknuo je kako je sestra Zorica svojim djelom na najbolji mogući način obilježila i ovjekovječila kulturnu baštinu širokobriješkog kraja.

Sama knjiga “Grabovina tilovinu pita” nastala je uz golem trud, trud borbe sa zaboravom, kazao je Dragić, naglasivši pritom kako bi, da sestra Zorica nije napisala ovo djelo, zemlja prekrila mnogo toga što su naši preci sačuvali do naših dana, a da je na nama da to isto sačuvamo i prenesemo pokoljenjima koja će biti tu kada nas ne bude.

Onda kada sačuvamo tradicijsku baštinu, tada ćemo biti i kada nas ne bude, rekao je Dragić, ocijenivši kako je ovom monografijom sestra Zorica ostvarila golem doprinos očuvanju baštine.

Autorica dr. sc. Zorica Jurilj istaknula je kako je presretna jer je širokobriješka narodna baština dobila zasluženo, istaknuto mjesto te zahvalila Gojku Jeliću i Ogranku Matice hrvatske Široki Brijeg, koji je nakladnik knjige i organizator cijele večeri.

Veliko hvala mom mentoru profesoru Dragiću čiji je doprinos u stvaranju ove knjige nemjerljiv, naglasila je časna sestra Zorica te potom uputila zahvale i svim ostalim pomagačima i sudionicima koji su, kako kaže, tako spremno prihvatili poziv.

Monografija časne sestre dr. sc. Zorice Jurilj “Grabovina tilovinu pita” nastala je temeljem mnogobrojnih autoričinih izvornih terenskih zapisa nematerijalne kulturne baštine širokobriješkog kraja.

Inače, UNESCO je 2018. godinu proglasio godinom kulture pa se Širokobriježanima i njihovim potomcima na najbolji način posrećila ova godina monografijom “Grabovina tilovinu pita”. Autorica je pokazala kako se treba odnositi prema baštini naših predaka i tu baštinu ostaviti u nasljeđe pokoljenjima.

jabuka.tv