Home Politika Komšić podgrijava: Čovićev plan je rat i cijepanje BiH?! “Ako glasate za...

Komšić podgrijava: Čovićev plan je rat i cijepanje BiH?! “Ako glasate za mene spasit ćemo BiH”

SHARE

”Demokratska fronta i Građanski savez žele ovim putem još jednom upozoriti javnost na pripreme za organizirano nasilje koje vrše HDZ i Dragan Čović. Jučerašnja vijest da je policija Hercegbosanske županije, koji je pod vlašću i izravnom političkom kontrolom Čovića raspisala tender za novu masovnu nabavku oružja svima konačno treba otvoriti oči za suštinu plana B: oružanu pobunu i nasilnu promjenu ustavnog poretka”, objavilo je Tajništvo Demokratske fronte.

Kako se navodi, koalicija DF i GS smatra da je Čovićeva odluka da ”otvoreno krene u pretvaranje legalne policije u paravojnu stranačku falangu dokaz namjere da ide do nasilnog kraja u planovima da Bosnu i Hercegovinu podijeli, a građansku većinu podjarmi i vlada onako kako je, primjera radi, Belgija vladala u Kongu”.

‘Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da Čović demonstrira silu: ne tako davno policija HNŽ, koja je također pod Čovićevom političkom kontrolom, pokušala je silom uspostaviti granicu na Ivan-sedlu. Čović i HDZ neće prestati sve dok ne budu potučeni. Posljednja prilika za to će biti predstojeći Opći izbori u listopadu ove godine. Sve poslije toga će biti kasno”, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako DF i GS pozivaju SDA da bez daljnjeg oklijevanja putem zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta FBiH sazove sjednicu i na dnevni red stavi Zakon o izbornim jedinicama.

”To nije samo pitanje minimuma državnog interesa, nego i poštovanja građana Bosne i Hercegovine koji ne žele i ne mogu biti taoci klijentelističke organizacije opasnih namjera što je danas HDZ BiH. Masovna nabavka oružja HDZ-ove policije također ne ostavlja sumnje u punu koordinaciju između Čovića i Milorada Dodika koji je od entitetske policije naočigled vlasti napravio paralelne oružane snage. Stoga nema ni sumnje u to koji je njihov krajnji cilj ako u oktobru ove godine obojica postanu članovi Predsjedništva BiH: disolucija države Bosne i Hercegovine nasilnim sredstvima, ako nije moguće mirnim putem. Koalicija “DF-GS-Željko Komšić” nema za razliku od nekih drugih stranaka u opoziciji nikakvih dilema vezanih za plan B. Izbor pred svima nama je vrlo jednostavan: ili ste za plan B ili ste protiv plana B. Svi oni koji tvrde da plan B ne postoji i sami su dio plana B.”, navela je Komšićeva Fronta.

Podsjećamo, pojedini mediji objavili su kako je policija Hercegbosanske županije raspisala tender za nabavku oružja u vrijednosti od 400.000 KM.

Poznato je kako nabavku oružja i opreme ove godine planira i MUP Hercegovačko-neretvanske županije, koji će kupiti pištolje, snajpere i automatske puške u vrijednosti 338.500 KM.

I MUP Županije Zapadnohercegovačke u 2018. planira nabavku vatrenog oružja sa pratećom opremom procenjene vrednosti 100.000 KM. Ta informacija dostupna je na njihovoj službenoj  internet stranici.

S druge strane, na stranici MUP Zeničko–dobojske županije nema plana nabavki za 2018. ali se iz prošlogodišnjih dokumenata vidi da su već kupili vatreno oružje i to duge cijevi vrijednih skoro 160.000 maraka.

I ranije je nabavka oružja policijskih snaga u BiH izazivala prašinu. Pa je tako nakon bure da se naoružava Policija RS objavljeno kako se pak policija u Kantonu Sarajevo naoružava oružjem u vrijednosti od milijun KM.

Podsjećamo, Komšić je nedavno izjavio i kak Srbija naoružava Milorada Dodika, piše Bljesak.info