Home Društvo Nove prometne dozvole u BiH izgledat će kao vozačke i osobne iskaznice

Nove prometne dozvole u BiH izgledat će kao vozačke i osobne iskaznice

SHARE

Vlasnici automobila u Bosni i Hercegovini uskoro bi stare papirne prometne dozvole trebali zamijeniti novim, plastičnim, nalik osobnim iskaznicama i vozačkim dozvolama, doznaje Klix.ba.

Prije otprilike mjesec dana Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) inicirala je početak procesa izmjena i dopuna zakonskih okvira i propisa čiji bi krajnji cilj trebao biti zamjena trenutnih prometnih dozvola novim i modernijim karticama s elektronskim zapisom.

Nove prometne dozvole bi imale oblik plastične kartice s elektronskim zapisom na kojem bi bili memorirani podaci o vlasniku automobila, karakteristikama vozila i ostalim detaljima koji se i danas nalaze u prometnim dozvolama.

Kako doznaje Klix.ba uskoro bi trebao uslijediti sastanak predstavnika IDDEEA-e s izaslanstvom Ministarstva prometa i veza BiH kako bi se usuglasile potrebne izmjene zakona, a zatim bi na scenu trebalo stupiti Vijeće ministara BiH čiji bi zadatak bio usvajanje izmjena zakona, što bi u konačnici značilo početak procesa zamjene prometnih dozvola u BiH.

Stručnjaci  bi u sljedećem razdoblju trebali izvršiti stručne analize čime bi bio reguliran i način ovjeravanja registracije vozila s obzirom na to da se trenutno udaranjem pečata i potpisom obilježava datum registracije vozila.

Nakon biometrijskih putovnica te elektronskih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola ovo bi bila nova stepenica u modernizaciji osobnih dokumenata državljana Bosne i Hercegovine, čime ne bi zaostajali za europskim zemljama.