Home Gospodarstvo Ove godine se ulaže oko 4,5 milijuna KM u infrastrukturne projekte u...

Ove godine se ulaže oko 4,5 milijuna KM u infrastrukturne projekte u Ljubuškom, pogledajte što se planira

SHARE

Proračunom općine Ljubuški, ali i proračunom ZH županije, kao i financijskim planom JP Parkovi Ljubuški, predviđeno je oko 4,5 milijuna KM investicija u infrastrukturne projekte na području općine Ljubuški tijekom 2018., ističe načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić.

Spomenuta sredstva utrošit će se u saniranje lokalnih cesta i gradskih ulica, izgradnju vodovodne mreže, kinodvoranu, rekonstrukciju i dogradnju zgrade Policijske uprave Ljubuški i Gradske vijećnice.

“Uz navedeno, planirana je sanacija poljske infrastrukture, pomoć u obnovi vjerskih objekata, uređenje grada, nastavak uređenja gradskog groblja, sanacija dijela školskih objekata i školskih sportskih dvorana te niz drugih potreba naših sugrađana po naseljenim mjestima”,  naglašava Barbarić.

Dodaje kako je činjenica da zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovoga proljeća dio predviđenih radova kasni.

“Krenulo se sa sanacijom lokalnih cesta i gradskih ulica, poljske infrastrukture, radi se na kinodvorani, obnovljene su gotovo sve potrebne radnje za raspisivanje natječaja za dio radova, vjerujem da ćemo sve planirano uspjeti završiti”,  smatra Barbarić.

Dodaje kako je u financijskom smislu realizirano oko 25% planiranog. Kada je riječ o realiziranim projektima, ističe kružni tok kod Doma zdravlja.

“Iskustva razvijenih sredina u prometom rješavanju raskrižja kad je riječ o protočnosti prometa, ali i ukupne sigurnosti sudionika u prometu, upućuju na izgradnju kružnih tokova gdje je god to moguće, pa ne vidim ni jedan razlog da ne slijedimo tu praksu. Spomenuti kružni tok je na vrlo bitnom križanju prema Domu zdravlja, kod Osnovne škole, odnosno na središnjoj gradskoj prometnici. Već sada se vidi da smo značajno povećali protočnost prometa, vjerujem i sigurnost sudionika u prometu”, navodi načelnik općine Ljubuški.

Naglašava kako su u pripremi projektna rješenja za još dva raskrižja. “Pripremamo projektna rješenja za dva raskrižja na tzv. Istočnoj obilaznici, a to su skretanje prema kupalištu “Če-veljuša” i ustanovama na lokaciji “Bučine”, kao i raskrižje skretanja prema naselju Predgrađe”, kaže Barbarić. Podsjeća i kako je s Hrvatskim vodama potpisan ugovor u iznosu 2 milijuna kuna za izgradnju ili dovršetak izgradnje prije 6 godina početnih radova na vodoopskrbi naseljenih mjesta Vojnici, Dole, Greda, Vodice, dio Klobuka, kao i mogućnost vodoopskrbe naseljenog mjesta Mijaci u RH.

“Veći dio projekta vodoopskrbe, a time i najveće investicije, dovršili smo prije 10-ak godina. Posljednje tri godine u ovu oblast je uloženo oko 700.000 KM, a radi se o projektima prespajanja na našu mrežu naselja Crveni Grm, Prolog, Orahovlje i izgradnju odnosno proširenju mreže u više naseljenih mjesta koji nisu imali pitku vodu”,objašnjava Barbarić. U značajnije investicije svakako spada i rekonstrukcija zgrade Općine, za što je potpisan ugovor s izvođačem radova.

“Sredstva osiguravaju UNDP i Zapadnohercegovačka županija kojima i ovom prilikom zahvaljujem. Vjerujem da će radovi biti završeni do kraja ljeta. Radovi, odnosno postupak javne nabave, na rekonstrukciji i dogradnji zgrade vijećnice i PU Ljubuški, kao i izgradnji podzemne garaže, kasne iz razloga usklađivanja vlasništva na dijelu MUP-a odnosno Vlade ZHŽ i postupaka koji se vode. Postupak utvrđivanja vlasništva je pri okončanju, vjerujem da će se vrlo brzo provesti postupak javne nabave te da će radovi krenuti ove jeseni”, zaključio je Barbarić, prenosi Radio Ljubuški