Home Politika Sin generala Gotovine na stažiranju kod HDZ-ovke Ivane Maletić u Bruxellesu

Sin generala Gotovine na stažiranju kod HDZ-ovke Ivane Maletić u Bruxellesu

SHARE

Među brojnim stažistima koji su ovih dana prošli kroz urede hrvatskih europarlamentaraca je i Ante Gotovina mlađi, sin generala Gotovine

Od 10. lipnja stažira u uredu HDZ-ove europarlamentarke Ivane Maletić, a ondje će ostati do 10. srpnja, jer je stažiranje u Bruxellesu ograničeno na mjesec dana, piše Večernji list. Mladi Gotovina student je na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, a u ured zastupnice Maletić došao je po proceduri po kojoj stažisti uobičajeno dolaze u Europski parlament.
– Ante je u moj ured došao na isti način na koji dolaze i drugi mladi. Javljaju se najčešće mailom u kojem pošalju svoju molbu i CV – objasnila nam je Maletić. Napomenula je da njezin ured uobičajeno radi s mladima, održava različite radionice i predavanja na hrvatskim fakultetima. Na tim radionicama uvijek pozivaju mlade da im se jave, pogotovo ako su zainteresirani za projekte Europske unije, ekonomsku politiku i proračun, budući da su to politike kojima se bave parlamentarni odbori u kojima je Maletić članica. Gotovina mlađi u ured je došao 10. lipnja, a uz njega su u uredu trenutačno još dvije stažistice. – Sada u uredu uz Antu Gotovinu mlađeg imamo još dvije stažistice, Anju Ivić i Jelenu Galić. Mjesečno ih može biti najviše troje – kaže Maletić. Kada svi oni u srpnju napuste Bruxelles, otvorit će se mjesto za nove studente, a Maletić kaže kako je na taj način kroz njezin ured do sada prošlo njih više od stotinu. – Svi su oni naučili mnogo o radu europskih institucija, funkcioniranju EU i, posebno, o načinima donošenja odluka u Europskom parlamentu. To su vrijedna znanja koja im omogućuju lakše snalaženje tijekom studiranja i na poslovima koje preuzimaju u Hrvatskoj – kaže HDZ-ova eurozastupnica. Za rad u Bruxellesu stažisti ne primaju naknadu. Pokriveni su im samo troškovi života, a oni koji su prošli takvo stažiranje ističu da ono nije nimalo lako. Od stažista se očekuje da pomažu u pripremi materijala koje će eurozastupnici iznijeti na sjednicama. Često zastupnike i prate na sjednicama parlamentarnih odbora, rade analize i sažetke rasprava, prate konferencije na teme koje su u užem interesu zastupnika kojima pomažu. Iako se radi o velikom poslu, koji nikomu od njih ne može jamčiti da će karijeru uspjeti ostvariti baš u Bruxellesu, interes za stažiranje u Europskom parlamentu je velik, a na listama pojedinih zastupnika svoju priliku čeka i po više desetaka mladih koji žele steći iskustvo u institucijama Europske unije.