Home Šport Hrvatska je u četvtfinalu: Pali smo i dizali smo se, nismo se...

Hrvatska je u četvtfinalu: Pali smo i dizali smo se, nismo se predavali, zaslužili smo da idemo među 8 najboljih – Subašić heroj utakmice!

SHARE
Croatia's forward Mario Mandzukic (R) celebrates with teammates after scoring the team's first goal during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Croatia and Denmark at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on July 1, 2018. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Hrvatska nogometna reprezentacija u dvoboju osmine finala u Nižnji Novgorodu pobijedila je protiv Danske, nakon dramatiče utakmice u kojoj je o pobjedniku odlučivalo izvođenje penala…

Veću dramu od ove hrvatski ljubitelji nogometa nisu gledali još od onog nesretnog poraza od Turske na Euru 2008. godine. Utakmica nije mogla gore početi za hrvatsku reprezentaciju, jer već je u prvoj minuti Knudsen ubacio dalekometno rukom iz auta, a Jorgensen se najbolje snašao u gužvi i svladao Subašića za rano vodstvo Danske.

Hrvatske se izuzetno brzo oporavila i izjednačila tri minute kasnije. Sretno se lopta odbila do Marija Mandžukića koji je iz blizine postigao svoj prvi pogodak na SP-u i ekspresno izjednačio na 1:1.

Utakmica se zatim primirila, a naša reprezentacija je dominirala u posjedu lopte, no u 27. minuti sjevnula je danska lopta u prostor i Braithwaite se našao pred Subašićem, no hrvatski golman zaustavio ga je pravovremenim istrčavanjem.

S druge strane Perišić je mogao nakon odlične povratne lopte Rakitića u 29. minuti dovesti Hrvatsku u vodstvo, ali iz dva pokušaja nije uspio savladati Schmeichela. Poluprilike su još imali Rakitić i Strinić, ali bilo je neugodno i pred našim golom u 42. minuti kada je Eriksen pokušao zabiti lukavim lob udarcem, a lopta je pogodila okvir gola.

U drugom poluvremenu Danska se odlično taktički postavila i imala više od igre. U dva navrata bilo je opasno pred hrvatskim golom, no Braithwaite u 56. minuti i Jorgensen u 72. minuti vrlo su loše pucali i Subašić nije bio na pravom iskušenju.

Prve udarce Hrvatske čekali smo do 77. i 78. minute kada su Modrić i Rebić prijetili Schmeichelu, ali nisu ga svladali. U sudačkoj nadoknadi zaprijetio je dalekometno i Rakitić, ali rezultat se nije mijenjao i dvoboj je otišao u produžetak.Hrvatska je strpljivo čekala svoj trenutak i dočekala ga u 116. minuti, kada se Ante Rebić sjurio prema golu Danske nakon proigravanja Modrića, zaobišao Schmeichela, a Jorgensen ga je srušio. Danski branič za to je dobio samo žuti karton, ali sudac Pitada je pokazao na bijelu točku, no Luka je slabo pucao i dopustio danskom golmanu da mu obrani. Bolju priliku naši nisu dobili i morali su odlučivati udarci s bijele točke.

Penali su bili infarktni, Subašić je obranio tri penala i odveo Hrvatsku u četvrtfinale u kojem će igrati protiv Rusije u Sočiju sljedeće subote!