Home Zanimljivosti Sa stupa palo gnijezdo s malim rodama, dva ptića su uginula…

Sa stupa palo gnijezdo s malim rodama, dva ptića su uginula…

SHARE

Gnijezdo s četiri male rode palo je s HEP-ova električnog stupa u Dragaliću. Ivan Hila, pred čijom se kućom stup nalazi, kaže kako je dvije godine zvao HEP da nešto učini

S električnog stupa ispred kuće obitelji Ivana Hile u Dragaliću kod Nove Gradiške u srijedu prije podne palo je gnijezdo s malim rodama. Njih četiri su bile spremne za svoj prvi let, ali još uvijek nejakih krila da bi to učinile.

– Dvije godine sam upozoravao HEP da nešto poduzmu da tijekom zime kada rode odu na jug postave potporu, jer gnijezdo kojeg obnavlja ovaj par roda svake godine je sve teže i teže. Govorio sam im da bi gnijezdo trebalo učvrstiti metalnim podupiračima ili konstrukcijom, ali se nitko na to nije obazirao. Promatrao sam gnijezdo i primijetio da se prilikom svakog dolijetanja odraslih ono ljulja, a i kada su mali porasli gnijezdo je bilo nestabilno – rekao je Ivan.

foto: Franjo Lepan/24sata

Nažalost u padu gnijezda dvije male rode su uginule, a druge dvije su ozlijeđene.

– Baš su lijepe i simpatične ptice, svaki dan kada sam išla na posao s uživanjem sam ih gledala. Bile su već prilično odrasle i ovih dana su počele mahati krilima, vjerojatno su se pripremale za prvi let – rekla je Dijana Gorup prodavačica u mjesnoj trgovini.

HEP obećao u četvrtak dovesti novu konstrukciju

Gnijezdo je palo samo od sebe, nije bilo vjetra, vjerojatno jer je istrunula drvena konstrukcija. U međuvremenu u Dragalić su došli djelatnici novogradiškog HEP-a i pomoću krana skinuli ostatke drvene konstrukcije te su obećali da će u četvrtak ujutro dovesti gotovu metalnu konstrukciju kakve imaju u pričuvi i da će vratiti dio gnijezda, kako bi se roditelji malih roda imali kamo vratiti.

Vesna Andrić dipl. ing. biologije iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije, i poznati slavonskobrodski ornitolog Mirko Šetina došli su u Dragalić po mlade rode koje su preživjele pad gnijezda, odvezli su ih da im se ukaže veterinarska pomoć i najvjerojatnije će biti vraćene u gnijezdo roditeljima nakon što djelatnici HEP-a postave nosač.
24sata.hr