Home Društvo Siromašnoj obitelji umrlog hrvatskog branitelja donirali ljetovanje na Viru

Siromašnoj obitelji umrlog hrvatskog branitelja donirali ljetovanje na Viru

SHARE

Sedmogodišnja Lana, četiri godine stariji Adrian i njihova četrnaestogodišnja sestra Adrijana koja je upravo završila sedmi razred, ljetovali su sedam dana na Viru sa svojom mamom Magdalenom Kobijak.

Svi su iz Kneževa, malog baranjskog mjesta udaljenog 40-ak kilometara od Osijeka prema mađarskoj granici, i svima je ovo prvi dolazak na otok Vir. Lani i Adrijani čak i prvi susret s morem, kojega nikad prije nisu vidjeli i doživjeli, javlja Kalelargainfo.

„Najgore mi je bilo popeti se na brod kada smo išli na izlet na Kornate, jer se plašim mora. Nije ni djeci bilo svejedno, ali smo se poslije nekako opustili“, priznaje mama Magdalena.

„Kornati su predivni, Vir također. Na moru je sve drukčije i nekako ljepše. Nakon dugo vremena nisam imala bolove, mogla sam normalno disati i dobro se osjećati. Djeca su primijetila kako se više ne držim za leđa“, priča nam dalje gospođa Magdalena otkrivajući ne baš jednostavne i lijepe životne činjenice, kao i razlog dolaska na otok:

„Imam izljev tekućine iz desne plućne maramice. Ne pomažu ni tablete, pa zbog toga ne mogu raditi, ali otkad sam na Viru ne osjećam bolove“, kaže. Prije tri mjeseca obitelj Kobijak tragično je zbog bolesti ostala bez tate Miroslava, dragovoljca Domovinskog rata, pa peteročlana baranjska obitelj sada preživljava od 970 kuna mirovine uz dječji doplatak. Najstarija kćerka Dijana zato se sezonski zaposlila u Mandri na otoku Pagu kako bi financijski pomogla obitelj, ali više od toga Kobijakovima je teško zamisliti.

Ljetovanje im je osigurala Udruga „Dobra volja“ iz Zagreba koja pomaže obiteljima slabijeg imovinskog stanja, i to na isti način na koji su prošlog ljeta dvije obitelji iz Hrvatske došle na Vir. Preko predsjednice Udruge Marijane Matešić pronađeni su velikodušni ljudi na Viru koji su uvijek spremni pomoći: u ovom slučaju Kristijan Prekpalaj koji je ponudio puni pansion obitelji Kobijak u apartmanskoj zgradi „Villa Monica“, Dragana Kontent i Mile Utković iz tvrtke „Watersport Vir“ koji su im osigurali ljetnu zabavu i sve drugo što je trebalo, Željko Zorić koji je darovao kornatski izlet brodom „Burja“, Živko Vučetić koji je djeci poklonio besplatno uživanje na najvećem virskom trampolinu i Andrijana Šimunić iz Beauty centra TiA“ s besplatnim frizurama i make-up dodatkom za večeru u restoranu „Kotarina“ destinacijske tvrtke „Vir turizam“. Naravno, od prvog dana ove humanitarne akcije u svemu je sudjelovao predsjednik Udruge dragovoljnih darivatelja krvi „Vir“ Goran Vicković donacijama u ime virske udruge i organizacijom ljetovanja na Viru.

 

 

„Svi su nam pomogli i svima sam neizmjerno zahvalna. Znate, jako je teško kad nedostaje novca, a ne mogu raditi“, govori Magdalena, ali s ponosom ističe kako su joj djeca unatoč životnim nedaćama pristojne osobe i vrlo dobri učenici:

„Djeca su mi radost. Njima je sada bilo lijepo na Viru, a dalje ćemo se snalaziti kao i dosad. U Baranji je teško, nema puno posla i sve je više onih koji odlaze. Ipak, ima i obitelji koji lijepo žive“.

NA VIRU SU UVIJEK SPREMNI POMOĆI

Zahvaljujući nesebičnoj pomoći svojih članova humanitarna Udruga „Dobra volja“ iz Zagreba svake godine osigurava za obitelji slabijeg imovinskog stanja sedmodnevno ljetovanje na jadranskim destinacijama. Prošle godine dvije su obitelji iz Zagreba i Bjelovara bile na Viru, a ove su godine došli Kobijakovi iz Kneževa.
„Teško je, jer je na žalost puno obitelji kojima pomoć treba“, kaže predsjednica „Dobre volje“ i poznata hrvatska humanitarka Marijana Matešić, a predsjednik UDDK „Vir“ Goran Vicković potvrđuje kako će uvijek sudjelovati u realizaciji ove i sličnih humanitarnih akcija.
„Mi na Viru uvijek želimo pomagati, komu god i kad god treba. I sljedeće ćemo godine organizirati smještaj i sedmodnevno ljetovanje za obitelji“, ističe Vicković.