Home Život ‘Mislili smo da se neće ženit, a on naša Irkinju 25 godina...

‘Mislili smo da se neće ženit, a on naša Irkinju 25 godina mlađu!’: pogledajte idilu u malom dalmatinskom selu gdje se dva desetljeća nije pirovalo

SHARE

Oko 80 Australaca i Iraca u nedjelju je ”okupiralo” Staro Selo u Zaostrogu, ali ne u sklopu ljetovanja ili proputovanja, već vjenčanja i to hrvatsko-australsko-irskog koje je priređeno na platou pored crkve sv. Barbare.

Ako ćemo se koristiti onim izlizanim rječnikom, u bračne vode su civilno ”uplovili” Australac hrvatskih, zaostroških korijena, 50-godišnji Petar Banović, i njegova odabranica, 26-godišnja Irkinja, Alanna Sloan.

Inače, Petar je iz daleke Australije samo zbog vjenčanja odlučio ”potegnuti” do zaostroškog Sela jer se ovdje nalazi stara kuća njegova pradjeda koji je u Novi Zeland otišao 1890. godine, dok je djed kuću napustio 1924. godine, ali se u međuvremenu vratio i 1940. godine s bakom vjenčao baš u crkvi sv. Barbare nakon čega je prije rata ”uhvatio” zadnju ”prugu” za Australiju.

Svadbeni ručak potom je nakon izgovorenih ”I do” organiziran u konobi stare obiteljske kuće, a uzvanicima je pjevao Branko Medak koji je večer prije na Splitskom festivalu osvojio treću nagradu.

Drugo vjenčanje u Selu koje se pamti u zadnjih 20-ak godina izgledalo je kao na filmu, romantično, bijelo i bajkovito, na sjedalicama u celofan upakirane lepeze kao dar mladenaca svatovima. Zgodno. Posebno kada je počela padati ljetna kišica pa su svi u istu sekundu izvadili ”ventule” i njima zaklonili glave i svečane frizure.

Mladenci su nasmiješeni stajali pred improviziranim oltarom na otvorenome gdje ih je u brak ”spojio” zagrebački matičar Sandro Juraga koji nam nije imao vremena pojasniti kako je iz metropole završio u Zaostrogu uz izliku: ‘Usput vjenčavam po Hrvatskoj”, ali srećom smo naišli na mladoženjina simpatičnog strica Alexandra koji nam je iznio detalje obiteljske loze, ono od stoljeća sedmog.

– Okaj, ja ću vam pojasniti. Ovdje je na didovini 30 uzvanika iz Irske i 50 Australaca i Hrvata, a Petar je sin od mog brata Branka i ovo mu je prvi brak, a mala Irkinja je prije pet godina došla u Australiju na izlet pa su se upoznali, Boga pitaj kako. Nećak je minerolog, radi u rudnicima zlata i bavi se naftom, a ona je instruktorica fitnessa. Mi smo svi mislili da se nikad neće oženit jer nije našao pravu koja mu je odgovarala, a sada mu se baba i dide s neba smiju odi – pojasnio je nama stric Alex koji nastavlja priču o Banovićima.

Naime, svi nazočni Banovići, dva Petrova strica i njihova djeca, rođeni su u Australiji i po zanimanju su uglavnom farmaceuti, i otac Branko i stric Alex, dok je drugi stric, Davorin, poduzetnik. Bogata su obitelj, imaju svoje ljekarne i laboratorije, a Alexu je ovo 13. boravak u djedovoj staroj kući gdje ljeti zna ostati i po tri mjeseca.
– Okolo osam godina je Petar bio odi i ovo mu je drugi put, a mi braća smo dva puta slavili rođendane. Svi vole doći u pradidovu staru kuću, većina Hrvata iz Australije i njihova djeca – kazuje nam stric nabrojavši sve o svojim precima, od kopača smole do rođaka liječnika, pjesnika, cijelu Banovića lozu koju smo pokušali ”pohvatati” kroz 15 minuta.
I taman smo se uživjeli u razgovor kad ”upadne” među nas rodbina iz Omiša, treće, četvrto koljeno, jako bliski, toliko da je junior rođak u svečanom ozračju upitao svog oca: “A tko se ženi, jel to taj mladoženja?”.

Sve u svemu, zanimljiva priča, lijepo vjenčanje i još zanimljiviji sugovornici. Pa, nek’ je sretno mladencima!, piše Slobodna Dalmacija