Home Društvo ‘Nema kandidata za policiju jer se u nekoliko mjeseci konobarenja zaradi dvogodišnja...

‘Nema kandidata za policiju jer se u nekoliko mjeseci konobarenja zaradi dvogodišnja policijska plaća’

SHARE

Zakon o policiji proći će još jedan ‘makeover’. Izmjene i dopune ovog zakona prošlog petka puštene su u postupak javnog savjetovanja. Možda najvažnija promjena tiče se uvjeta za prijem u službu, pa će tako policijski službenici moći postati i oni sa završenom trogodišnjom školom, a ne isključivo četverogodišnjom, kao što je to do sada bio slučaj.

Zakon predviđa i nove materijalne beneficije koje će porezne obveznike godišnje koštati više od 30 milijuna kuna. Razlog: MUP očito ima problema sa sve manjim brojem onih koji žele postati policajci

Važeći zakon predviđao je da jedan od uvjeta za prijam u policiju mora biti završena četverogodišnja škola. Taj se stavak zakona ‘olabavljuje’ pa će u policiju moći biti primljene i osobe sa završenom srednjom trogodišnjom školom.

‘Ako MUP uskoro ne osnuje srednju školu, neće imati tko raditi u policiji. Policajci su ionako potplaćeni. Očito je da nemaju dovoljno kandidata pa snižavaju uvjete za prijem u službu’, komentira za tportal Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Naime, do 2011. godine kao uvjet se spominjala samo srednja škola. Tada se uvela četverogodišnja srednja škola, da bi se sada rušio kriterij na trogodišnju. Iz Sindikata kažu da bi umjesto snižavanja kriterija policajcima trebalo podignuti plaće pa onda ne bi imali problema s manjkom kandidata.

A niska primanja, koja bez prekovremenih sati iznose oko četiri tisuće kuna, uzrok su još jedne bitne izmjene zakona. Naime, zbog nedostatka policajaca u nekoliko policijskih uprava, posebice u istarskoj i dubrovačko-neretvanskoj, tamo se šalju policajci na ugovor od pet godina iz drugih dijelova Hrvatske, osobito Slavonije.

‘Netko u Dubrovniku u nekoliko mjeseci konobarenja zaradi dvogodišnju policijsku plaću, pa je normalno da tamo ne vlada interes za policijskom službom’, kažu u Sindikatu.