Home Tech RIJEŠEN MISTERIJ? Kako je preneseno kamenje Stonehengea

RIJEŠEN MISTERIJ? Kako je preneseno kamenje Stonehengea

SHARE

Misteriozan način prijenosa velikih kamenih blokova od Walesa do ravnice Salisbury gdje stoji Stonehenge možda je napokon riješen. Nova studija tvrdi da su ogromne stijene prenošene od kamenoloma u Walesu preko “kamenog autoputa” koji se sastojao od mreže cesta i rijeka, piše Daily Mail.

Veći kameni blokovi od pješčenjaka došli su iz Marlborough Downsa, a manje plavo kamenje iz planina Preseli u Pembrokeshire, no tip pješčenjaka od kojega je napravljen glavni Kamen oltara ne može se naći ni na jednoj od ove dvije lokacije.

Richard Bevins iz Muzeja Walesa i Rob Ixer sa Sveučilišta u Leicesteru kažu kako je glavni Kamen oltara “vrlo vjerojatno” došao sa Senni Bedsa, koji se proteže od Llanellija do Herefordshirea. Znanstvenici su prvo mislili da se prenosio brodom, no sada vjeruju da su u stvari korištene ceste i rijeke.

Bevins i Ixler kažu kako “nove analitičke tehnike bacaju novo svjetlo na ranije radove”, posebno geologa H. H. Thomasa iz 1923., te kako su ranija lociranja porijekla plavog kamena isto tako kriva.

“Dok vrijedna poštovanja za svoje vrijeme, rezultati ovih novih analiza, u kombinaciji s pažljivom provjerom arhiviranih uzoraka koje je proučavao Thomas, otkrivaju kako se ključne lokacije za koje se dugo vremena smatralo da su porijeklo plavog kamenja iz Stongenhea mogu odbaciti u korist novootkrivenih lokacija u Craig-Rhos-y-felinu i Carn Goedogu”, rekli su.

Smatra se da je Stonhenge građen u četiri stadija, od kojih je prvi započeo prije oko 5.100 godina, a sav je posao završen prije oko 3.500 godina.