Home Šport Superjunak Subašić zaslužuje i film i trgove i spomenike, a i HNS...

Superjunak Subašić zaslužuje i film i trgove i spomenike, a i HNS bi se za ovo mogao isprsiti

SHARE

Ako je itko sumnjao nakon Danske, sad mu je valjda jasno da je Danijel Subašić superjunak. Možda ne nosi plašt kao Batman ni gaće preko tajica kao Spiderman. Njegov je zaštitnik znak skriven ispod “dosadnog” dres, majica sa slikom pokojnog prijatelja Hrvoja Ćustića.

Možda nije nikome spasio život, kao HGSS-ovci, ali spasio je Hrvatsku u onom najgroznijem načinu za odlučivanje utakmice. Dancima je skinuo tri penala, Rusima je bio dovoljan i jedan, ali bio je to onaj prvi, da im pokaže što ih čeka i unese dodatnu nesigurnost. Spektakularno, “iz druge”, nakon što je već pao.

Luka Modrić odigrao je savršenu utakmicu, Ivan Rakitić drugi put zaredom zabio je pobjednički penal, Andrej Kramarić konačno je zabljesnuo, a Domagoj Vida po tko zna koji put poletio u šesnaetercu i utrpao ključni gol.

Ali Suba je bio junak. Zbog ozljede mišića užasnuto smo pratili kako mu liječnička ekipa ukazuje pomoć trenutak nakon što je Zlatko Dalićnapravio treću zamjenu. Ne samo da je izdržao do produžetaka, nego je ostao na golu i dalje, pa dobio i udarac u rame i svejedno smogao snage za skakutanje po liniji nakon kojeg je skinuo penal Smolovu.

O njegovim izvedbama u Rusiji pričat će se legende, a još ako se “kockasti” iz Rusije vrate s medaljom, ima da mu Hrvatska oda počast dostojnu jednog superjunaka. Kako ćemo se odužiti Subi?

Da smo u Americi,film mu ne bi ginuo. Ako ćemo ići u tom smjeru, voljeli bismo vanjsku produkciju.

Popularno je nazivanje ulica, trgova, šetališta ili bulevara u čast junaka. Predlažemo da sva takva mjesta u Hrvatskoj oko kojih se spore lijevi i desni dobiju ime Danijela Subašića.

Spomenik ne bi trebao biti sporan. U njegovu Zadru svakako. Samo da ne angažiraju onog tipa koji je isklesao Cristiana Ronalda za aerodrom u Madeiri.

Evo i jedne zaista korisne ideje – ulaganje nagradnog fonda koji će HNS dobiti u podizanje sigurnosti na igralištima diljem Hrvatske, od školskih do profesionalnih, kako se nikad više ne bi dogodilo nešto slično kao njegovu neprežaljenom prijatelju Ćustiću. Superjunaku poput Sube to bi vjerojatno bilo i najdraže…

100posto.hr