Home Crna kronika DOBRO POZNATI IZ RATA U BiH: Vladike Srpske Pravoslavne Crkve se potukle,...

DOBRO POZNATI IZ RATA U BiH: Vladike Srpske Pravoslavne Crkve se potukle, vukli se za kosu i čupali sijede brade, a sve zbog…

SHARE

Oni koji su se zatekli u blizini manastira Mileševa u vrijeme večernje službe u ponedeljak 2. srpnja nisu mogli vjerovati svojim očima. Novoustoličeni episkop mileševski Atanasije Rakita i bivši vladika Filaret su se tukli i čupali za kose i brade!

Kako svjedoči očevidac ovog incidenta, potpuno nepriličnog crkvenim verodostojnicima, sve se dogodilo ispred manastirskog konaka, prije točno tjedan dana, oko 17 sati, ali nije bilo teže ozlijeđenih u tuči.

– Kako smo stazicom prilazili konaku, začuli smo buku i galamu i shvatili da se netko tuče. Izgleda da je Filaret nasrnuo na Rakitu. Došlo je do koškanja, a zatim su uleteli pop Stanko iz Nove Varoši i đakon Perković da ih razdvoje. Svi su bili u šoku i nisu mogli da vjeruju što su upravo videli – kaže izvor dobro upućen u ova događanja, prenosi Slobodna Bosna.

Prema riječima istog izvora, čak je i večernja služba na kraju otkazana.

Pretpostavlja se da su problemi počeli kad je odlukom Svetog arhijerejskog sinoda SPC odlučeno da episkop Filaret boravi u manastiru Dubnica u selu Božetići kod Nove Varoši.

Mnogi smatraju da je Filaret počeo huškati ljude protiv Atanasija…

Ni Atanasije Rakita ni Filaret nisu se javljali da opovrgnu ove događaje, a nisu odgovarali ni na poruke.

Vjerski analitičar Draško Đenović kaže da ne zno šta je uzrok ovog sukoba, ali pretpostavlja da je do njega došlo zbog popularnosti episkopa Filareta u narodu.

– Filaret je dugo bio u Mileševi i uvijek je bio čovjek iz naroda, mnogima je pomagao, slao humanitarnu pomoć i zalagao se za ljude, dok Atanasija Rakitu, s druge strane, gledaju kao administrativnog vladiku, akademika koji je daleko od građanstva – kaže Đenović.

Rođen kao Jelenko Mićević bio je mileševski episkop SPC dugi niz godina od 1999. godine pa do 2015. kad je, usprkos svom protivljenju, skinut s episkopskog trona Mileševe.

Široku prepoznatljivost stekao je u vrtlogu rata u BiH. Slika Filareta sa ratišta u mantiji, sa pastirskim štapom i mitraljezom obišla je svijet.

Filaretu je bio zabranjen ulazak u više europskih država zbog sumnjičenja za pomaganje haškim bjeguncima.

Atanasijevo ime je Svetko Rakita. Episkop je mileševski od 2017. godine. Bio je vikarni episkop hvostanski od 1999. godine do 2003. i episkop bihaćko-petrovački od 2013. do 2017. godine. Do 25. godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premješten na Kosovo i Metohiju, u Prizrensku bogosloviju. Tamo je ostao 11 godina.

U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha srpskog Pavla, piše Slobodna Bosna