Home Kultura Mostarac i Ljubušak nominirani za najbolji film SFF-a

Mostarac i Ljubušak nominirani za najbolji film SFF-a

SHARE

Ovogodišnji 24. Sarajevo Film Festival (SFF) u svoj je natjecateljski program uključio veći broj igranih filmova iz uže regije, a u konkurenciji za najbolji film su i dva ostvarenja iz Hrvatske, “Sam samcat” Bobe Jelčića i “Mali” Antonija Nuića, potvrdili su u ponedjeljak organizatori.

Tijekom predstavljanja konačnog programa direktor SFF-a Mirsad Purivatrakazao je novinarima u Sarajevu kako sve pripreme za festival koji će biti održan od 10. do 17. kolovoza odlično napreduju te kako će publika moći uživati u vrhunskim filmskim ostvarenjima.

Imamo jedan od najboljih programa u zadnjih petnaestak godina, kazao je Purivatra dodajućio kako je činjenica da brojni autori prepoznaju SFF kao najznačajniji filmski festival regije.

Tranzicija, izbjeglice, migracije neke su od najzastupljenijih tema kojima se bave filmovi iz ukupno četiri natjecateljska programa.

Ipak, temeljni cilj festivala ostaje otkrivanje i promoviranje autora iz regije, kazao je Purivatra.

U natjecateljski program u kategoriji igranog filma ovogodišnji SFF uvrstio je deset ostvarenja koja su odabrana iz aktualne produkcije dvadeset zemalja šire regije od Azerbajdžana do Slovenije i Cipra.

Selektorica Elma Tataragić rekla je kao je u konkurenciji bilo čak 220 igranih filmova.

Posao nikada nije bio kompliciraniji no imali smo puno jako dobrih filmova koji su prijavljeni za natjecateljski program, rekla je dodajući kako je jasno da kvaliteta filma u cijeloj regiji raste pa je i konkurencija puno veća nego ranije.

Istaknula je kako je ovoga puta nakon višegodišnjeg izostanka zastupljen veći broj filmova iz uže regije uključujući Hrvatsku, piše Tportal.hr.

Međunarodna premijera u natjecateljskom programu ove godine tako očekuje Mali, četvrti igrani film u režiji Antonija Nuića. U pitanju je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom.

Uloge tumače Franjo Dijak, Vito Dijak, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković.

Sličnom se temom bavi i film Sam samcat u režiji Bobe Jelčića, drugo ostvarenje iz Hrvatske koje će se ove godine natjecati za nagradu ‘Srce Sarajeva’ u kategoriji igranog filma i ujedno će na SFF-u imati svjetsku premijeru.

Sam samcat prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom.

Pored glavnog glumca Rakana Rushaidata u filmu uloge tumače Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Izudin Bajrović, Nikša Butijer, Dejan Đonović i brojni drugi.

Još tri filma koji se natječu za nagrade u ovoj kategoriji u Sarajevu će imati svjetske premijere a one su predviđene za film rumunjske filmove Jedan i pol princ u režiji Ane Lungu te za film Ljubav 1: psi u režiji Florina Serbana kao i za Kradljivce golubova iz Turske u režiji Osmana Dogana.

Regionalne premijere imat će bugarski film Aga redatelja Milka Lazarova, gruzijski Horizont redateljice Tinatin Kajrishvili, mađarski Jedan dan u režiji Zsofie Szilagyi, rumunjska Limunada čiju režiju potpisuje debitantica ∫ i antiratna drama u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukcija Teret u režiji Ognjena Blagonića.

Program U fokusu sadržavat će osam filmova od kojih su šest dugometražni igrani, jedan dokumentarni i jedan animirani.

To su dokumentarac Beskonačni nogomet rumunjskog redatelja Corneliua Porumboia, također rumunjski igrani film Bez dodira redateljice Adine Pintilie, kosovsko-albanski Brak u režiji Blerte Zeqiri, turski Drvo divlje kruške redatelja Nurija Bilgea Ceylana koji će biti i gost SFF-a, ciparska komedija Krijumčareći Hendrixa čiju režiju potpisuje Marios Piperides, austrijsko-njamčki Mademoiselle Paradis redateljice Barbare Albert te film Ne ostavljaj me bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić koji je autentična priča o sirijskim izbjeglicama u Turskoj.

Animirani film odabran u ovoj selekciji je mađarski Ruben Brandt, kolekcionar.

Sarajevo Film Festival u svome će se 24. izdanju održati od 10. do 17. kolovoza, prenosi Jabuka.tv