Home Društvo Jedan dan sa Zdravkom Mamićem: Mene moj narod voli!

Jedan dan sa Zdravkom Mamićem: Mene moj narod voli!

SHARE

Tomislavgrad – “Zdravko Mamić je naš kralj Tomislav!”

Posušje – “Mamiću i Modriću u Osijeku sudi sudac dragovoljac Srpske vojske!”

Ljubuški – “Dobro će biti ako ga ne ubiju?”

Međugorje – Mamić: “Dečki vidite da mene moj narod voli!“

Članovi uredništva portala Megamedia bili su jučer u jednodevnom posjetu Međugorju. Nakon molitvenog doručka  u Vili Regina, s članovima Uredništva dogovoren je razgovor sa Zdravkom Mamićem, istaknutim čelnikom Nogometnog kluba Dinamo. Novinari portala Megamedia dan prije podijelili su se u grupe kako bi u jednom danu sakupili što više kvalitetnih informacija u Hercegovini o Zdravku Mamiću kao vjerniku, obiteljskom čovjeku, dužnosniku Nogometnog kluba Dinamo, Hrvatskog nogometnog saveza, njegovoj ulozi u trenutnoj reprezentaciji, predstavniku dijaspore, biznismenu, odgovornoj osobi, optuženiku i osuđeniku u Osječkom pravosudnom procesu… Jedan od novinara bio je diskretno cijeli dan uz Zdravka Mamića i došao je do zanimljivih zapažanja. Drugi novinar posjetio je Tomislavgrad, Posušje i navečer stigao u Međugorje. Treći novinar portala Megamedia posjetio je Ljubuški, Čitluk i Međugorje. Nogometna groznica zahvatila je Tomislavgrad i cijelu Hercegovinu. U centru Tomislavgrada, novinar se predstavio jednoj grupi starijih osoba, s pitanjem:  „Tko je Zdravko Mamić?“ Stariji čovjek odgovara: ”Zdravko Mamić je naš Kralj Tomislav”. bujica mamic 300x181 - EKSKLUZIVNO Jedan dan sa Zdravkom Mamićem: Mene moj narod voli!Drugi čovjek ističe: “Zdravko Mamić je Otac i Majka Hrvatske nogometne reprezentacije, koja je najbolja na svijetu”, treći sugovornik  tvrdi da je “Zdravko poduzetnik koji je samo s tri igrača stvorio prihod Hrvatskoj od 120 milijuna maraka”. Na pitanje od kuda su Mamići, jedan od sugovornika odgovara da je iz Tomislavgrada, Buškog jezera, Vinice, mjesta gdje je boravio i Hajduk Andrijica Šimić, Hajduk Augustin Stipović, po zapisima stoji” Godine 1669, miseca Ilinštanka (jedan od naziva mjeseca srpnja-Al) na 8. naša četa pode na Vinicu i palili dvore dizdara od Zadvarja i našli robe svakojake i donili svekoliko vridi i svi zdravo dođoše fala Gospodinu Bogu”. A kakve sad to veze ima s Zdravkom Mamićem, pita novinar sijedoga starca, koji se smješka. Ima sinko, ima. Povijest se ponavlja. Iz naših krajeva sudbina je da ljudi moraju  prići granicu, nastavlja monolog starac. “Zdravko Mamić je ka dite otiša u dijasporu, Njemačku, njegove su progonili komunisti, a vidi sudbine i njega danas progone komunisti iz Zadvarja. Jel’ ti znaš sinko da je Mladen Bajić iz Zadvarja?“.

Tajna svastike s Poljuda

„Znam“, odgovara novinar.
„A jel’ ti znaš tko je crta svastiku na Poljudu kako bi hrvatski nogomet uništili, jel’ ti znaš sinko tko je Ranko Ostojić?“.
„Znam“, odgovara novinar.
„Dobro sinko kad sve znaš, šta nas pitaš?“, smješka se sjedi starac, koji se kasnije razotkrio da je  profesor povijesti.
„Zdravko je naš ponos i dika“, konstatiraju Tomislavgrađani.
Dolaskom u Posušje, novinar dolazi u kontakt s mladom grupom Hercegovaca, koja analizira utakmice svjetskoga prvenstva.
„Dečki, možete mi reći tko je Zdravko Mamić?“.
„Zdravko Mamić smo svi mi ovdje, zašto pitaš?“, pita krupni mladić.
„Ja sam novinar portala Megamedia, istražujem kakvo mišljenje građani Posušja imaju o Zdravku Mamiću“.
„Aj ti lipo popij s nama jednu pivu, pa ćemo mi tebi sve objasniti“, spremno će momci. Naš novinar sjeda za stol i kreće rasprava, mladića. Jedan tvrdi da nije Zdravka Mamića, ne bi danas bila hrvatska reprezentacija najbolja na svijetu, drugi mladići odobravaju izjavu kolege. Drugi pita novinara, zna li da Zdravko Mamić ugovorno ima vezanih 14 igrača iz današnje reprezentacije? medjugorje 1024x768 - EKSKLUZIVNO Jedan dan sa Zdravkom Mamićem: Mene moj narod voli!
„Nije mi poznato“, odgovara novinar.
„E sad ti je poznato, objavi ti lipo  da nije Zdravka i obitelji Mamić, ne bi bilo ovoga veselja hrvatskoga naroda, što ga vidiš danas!“.
Od mladića javlja se mladić prezimena Čamber, tvrdi da se profesionalno bavi karate sportom i da osobno pozna Modrića i Mamića. Zabrinuto pita:“Jel’ vi novinari kužite zašto se sudi Mamiću i Modriću pred svjetsko prvenstvo?“.
„Nije mi poznato“, odgovara novinar.

Suđenje Mamiću pred Svjetsko prvenstvo je namještaljka?!

„E sudi se Mamiću zato što je stvorio ovakvu reprezentaciju, a sudi mu osječki sudac, koji je bio dragovoljac Srpske vojske pri napadu na Vukovar! E tako ti je to moj pajdo, pa ti lipo to objavi, da ti je reka Čamber. Četnici nam danas sude u Hrvatskoj, svima!“.
Novinar koji je posjetio Ljubuški, sastao se s poznanikom, koji ga je ciljano odveo na kavu u kafić u kojemu se skupljaju branitelji. U opuštenom razgovoru, novinar se nije predstavljao, želeći doći do objektivnijih informacija, preko posrednika, poznanika. Za stolom je sjedio ugledni ljubuški liječnik, odvjetnik, koji ima čin generala HVO-a, poznanik i novinar. Predviđaju neizvjesnu utakmicu Hrvatska – Engleska. Za stol dolazi i visoko pozicionirani obavještajac, djelatnik  sigurnosne službe. Na pitanje koja je uloga Zdravka Mamića na aktualni sastav reprezentacije, u raspravi svi daju pozitivno mišljenje o ulozi obitelji Mamić. Obavještajac tvrdi, da Zdravko bolje moli Boga od većeg broja naših franjevaca. Doktor ističe da ga je muka natjerala. General navodi da je Zdravko „čist ka suza“. On ima problem zato što je koncentrirao preveliku moć i utjecaj na cjelokupni hrvatski nogomet. Centralizirao je moć na Dinamo, zato mu,kažu nam sugovornici, ovi Orjunaši iz Splita, svako malo pišu novu Optužnicu. medjugorje55 1024x768 - EKSKLUZIVNO Jedan dan sa Zdravkom Mamićem: Mene moj narod voli!
„Utjecaj Splitske Orjune, preko DORH-a je enorman. Činjenica da su osmislili Kukasti križ na Poljudu, kako bi uništili hrvatsku reprezentaciju, nije im prošlo, pa su osmislili suđenje u Osijeku koje im je za sada prošlo. Zanimljiv podatak da Vrhovni sud RH, danas smanjuje kaznu za ratni zločin kapetanu Draganu, a ne smanjuju kaznu niti jednom osuđenom vojniku Hrvatske Vojske, istovremeno osmišljavajući progon obitelji Mamić. Pa sjetimo se pakiranja optužbi hrvatskim generalima: Anti Gotovini i ostalima, i tko je za to do danas odgovarao iz DORH-a ? Nitko“, tvrdi general.

Zdravku Mamiću ugrožen život?

Doktor, zabrinuto, tiho progovara:“Dobro će biti ako ga ne ubiju?!“.
„Koga?“, pita obavještajac?
„Zdravka Mamića“, odgovara doktor.
„Činjenica da je to trenutno jedini način , kako Mamićima mogu oteti utjecaj, poziciju i novce ovi Orjunaši iz Splita, Zagreba i Osijeka“, zabrinuto će i general. Obavještajac ima informacije da Crkva, dijaspora i branitelji podržavaju Zdravka Mamića. General klima glavom i potvrđuje. Doktor ima informaciju da je Zdravko dobroga zdravlja, da svaki dan trči, ide redovno na svete mise i da uživa veliku podršku vjernika u Međugorju.
Novinar koji je cijeli dan proveo s Zdravkom Mamićem, imao je zanimljiva zapažanja. tijekom jutarnjih sastanaka u hotelu Vila Regina. Veliki broj gostiju pozdravio se s najpoznatijim „bjeguncem“. Jedno vrijeme bio je izočan radi telefoniranja. Ručak je proveo s prijateljima, rješavajući karte za utakmicu Hrvatska – Engleska. U popodnevnim satima Zdravko Mamić se uputio u Mostar na pokop, prijatelju iz obitelji Slezak. Dolaskom na Bijeli Brijeg, a tamo ga je mnoštvo građana  srdačno  pozdravilo i fotografiralo se s njim. Izražavanje sućuti obitelji Slezak, Zdravko Mamić je dočekao u koloni dugoj 300 metara. Ponizno, tiho sa suradnicima, došao je do lijesa, poklonio se, izrazio sućut, platio svetu misu i uputio se do Hotela Bevanda. Nakon kratkog druženja, sa predstavnicima Crkve, Zdravko Mamić se uputio prema Međugorju. Dolaskom na terasu hotela Vila Regina, dočekan je od predstavnika dijaspore iz Kanade i Australije. Zamoljeni smo za diskreciju, ne objavljivanja fotografija i imena. Nakon jednosatnog razgovora s Zdravkom Mamićem, prezentirali smo pojedine dojmove novinara iz Tomislavgrada, Posušja, Ljubuškog. Zdravko Mamić se nasmijao i rekao: „Eto vidite dečki da mene moj narod voli!“. Istina je da Zdravko Mamić uživa veliko povjerenje sugrađana BiH, kao i dijaspore, uzimajući u obzir da je za Hercegovce Hrvatska jednaka dijaspora kao i Kanada, SAD, Australija, Novi Zeland, Njemačka, Austrija…!