Home Društvo Jesu li Širokobriježani pogriješili zbog psovanja Bosne?

Jesu li Širokobriježani pogriješili zbog psovanja Bosne?

SHARE

Širokobriježani su psovali Bosnu tijekom proslave povodom pobjede Hrvatske nad Rusijom na SP-u, a to je izazvalo mnoge reakcije.

Dnevnik.hr tako piše da su pogriješili što su psovali Bosnu.

Evo što je o svemu napisao Ivan Crnjac za Dnevnik.ba;

Kako je to već uobičajeno, pobjede Hrvatske slave se diljem hrvatskih mjesta u BiH pa tako i u Širokom Brijegu. Od Odžaka do Neuma, hrvatsko stanovništvo slavi pobjede reprezentacije. Iako neki tvrde suprotno, nazivajući nas Bosancima ili Bošnjacima katolicima koji ne trebaju slaviti jer se, eto, Bosna i Hercegovina nije plasirala na Mundijal, svakoj realnoj osobi je jasno zašto bh. Hrvati slave pobjedu “susjedne” države. 

Ipak, neke pobjede budu zasjenjene ružnim prizorima. 

Prizor iz Širokog, koliko god to nepopularno bilo kazati, jest ružan. Naime, nepotreban je uzvik “Jebem te Bosno, jebem te ja, Hrvatska moja domovina”: 

Nije nepotreban zato što bh. Hrvati ne mogu ili ne trebaju Hrvatsku doživljavati svojom domovinom. Nepotreban je s aspekta čiste mentalne higijene i posebno radi naših sunarodnjaka koji žive u Bosni. Država se zove Bosna i Hercegovina i ne postoji država Bosna, stoga psovanje Bosne kao takve, a istovremeno feštanje uz, primjerice, pjesmu “Bosna” od Marka Perkovića Thompsona jednostavno je nelogično! 

Ako se hoće pokazati kritika prema državnom uređenju države Bosne i Hercegovine, to se može učiniti na drukčiji način od “jebanja” Bosne. Ponovimo, ako zbog ničeg drugog onda zbog naših ljudi koji žive gore. 

Država BiH je zbilja kaotična država, Hrvati koji žive u njoj imaju svako pravo da pokažu da su kritični prema toj državi, no čemu ovakvim uzvicima bacati ljagu i na sebe i na svoje sunarodnjake koji žive u regiji Bosni i u konačnici – na pobjedu Hrvatske na koju je ponosan svaki Hrvat bez obzira živio u Bangladešu ili u Hrvatskoj. 

Ovakvim potezima samo dajemo legitimitet onima koji nas nazivaju radikalima, rušiteljima i mrziteljima države, kamenjarskim paćenicima ili nekim drugim “ugodnim” nazivom skuhanim u ideološko-medijskoj kuhinji bošnjačkih i lijevih medija iz Hrvatske. 

Prosvjed kao znak nezadovoljstva življenja u državi kakva BiH jest uvijek je dobrodošao, ali ne na ovakav način. Jednostavno nije potrebno i donosi nam kontra-uslugu od koje nitko nema koristi, a ponajmanje svi oni koji su frustrirani činjenicom da žive u državi u kojoj nam se sve pokušava nametnuti. Od političkih predstavnika do toga za koga ćemo navijati i kojim jezikom pričati.

Ako ćemo već koristiti navijačku kulturu kao način izražavanja, može se iskoristi, recimo: “O bejha, o bejha, dok si ovakva, nisi moja država.”, piše Dnevnik.ba.

S druge strane Radio Kameleon također piše kako se u proteklih nekoliko dana digla se velika prašina nakon što je objavljen video iz Širokog Brijega, na kojem se vidi veliki broj navijača koji skandiraju i pljuju na Bosnu.

Stihovima “J***m te Bosno, j***m te ja, Hrvatska je moja domovina” razočarani su građani iste te Bosne, oni građani čija je većina svim srcem navijala za susjede tijekom te utakmice, navodi Radio Kameleon koji tvrdi kako se u Tuzli istinski navijalo za prolazak Hrvatske u dalji krug ovog velikog natjecanja.

Kao dokaz objavili su i video iz Gradske kafane u Tuzli;

Navijalo se i Gradskoj …

Navijalo se i u Gradskoj :)Hrvatska – Rusija 7.7.2018 godine

Gepostet von Gradska Kafana Tuzla am Samstag, 7. Juli 2018

S druge strane, Goran Kutle u kolumni za Jabuka.tv piše kako je Široki Brijeg ponovno na meti bošnjačkih medija te da zbog pune minute i pol trajanja vulgarnih pjesama o Bosni i Federaciji ispada da se tu nije slavila pobjeda Hrvatske već da se cijelo vrijeme mrzila Bosna – što zasigurno nije istina. Zašto je Široki Brijeg stalna i najlakša meta i duguje li više ovaj hercegovački grad Bosni i Hercegovini ili ona njemu?, pita se Kutle u ovoj kolumni.

Pročitajte;

Uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji s velikom se pozornošću i radošću prate u svim dijelovima BiH gdje žive Hrvati. Iznimka, dakako, nije ni Široki Brijeg koji je vrlo emotivno vezan uz hrvatske sportaše. Pobjeda protiv Rusije izazvala je erupciju oduševljenja u Širokom Brijegu te su “najvatreniji” navijači uistinu mogli uživati u veličanstvenoj proslavi pobjede

No, da ne bi sve bilo tako idealno, Široki Brijeg ponovno se našao na meti sarajevskih medija. Dan-dva nakon utakmice krenulo je senzacionalističko prenošenje vijesti u tim medijima, prema već ranije dobro uhodanom scenariju, o tome što se pjevalo u Širokom Brijegu pa se javio i natjecateljski žar u svemu tome tko će više ocrniti Široki Brijeg i njegove građane te tko će napraviti atraktivniji naslov i tako redom.

Gledajući laički te vijesti, onaj tko nije bio na proslavi pobjede u Širokom Brijegu vrlo lako može zaključiti kako su se pogrdne pjesme o “Bosni” i “Federaciji” pjevale cijelu večer, štoviše nije se proslavljala pobjeda Hrvatske, već se cijelo vrijeme “mrzila Bosna“. To onda, dakako, izaziva efekt bijesa i mržnje kod prosječnog čitatelja Bošnjaka pa se podižu tenzije, a uz ranije uokvirenu predodžbu sarajevske javnosti o Širokom Brijegu kao “hramu fašizma”, dobija se udarna vijest i mnoštvo klikova.

Nakon što je gotovo svaki pisani medij u Sarajevu prenio vijest o pogrdnom pjevanju u Širokom Brijegu te ga maksimalno osudio, tu vijest prenio je i dio medija u Hrvatskoj nasjedajući na ovu propagandu bez provjere točnosti svih informacija.

Unatoč tome što je veći dio večeriprotekao u pjevanju hrvatskih domoljubnih i navijačkih pjesama, nekome je bilo potrebno proanalizirati sve snimke slavlja u Širokom Brijegu, kako bi se pronašlo punih minutu i pol uvredljivoga sadržaja. Točno je da te sporne vulgarne pjesme o “Bosni” i “Federaciji” nimalo ne priliče u ovakvim slavljima, jer iznad uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije ne bi smjelo biti ništa drugo.

Ali s pravom se može postaviti nekoliko pitanja, do kada Širokobriježani mogu očekivati ovakvo medijsko razvlačenje? Zar se sve sporne stvari događaju samo u Širokom Brijegu? Jesu li oni koji najviše prozivaju Široki Brijeg uistinu tako moralno superiorni kakvima se predstavljaju?

Hrvatska reprezentacija ovim putem ostala je “zakinuta” za jednoga (ne)iskrenog navijača zbog spornih pjesama u Širokom Brijegu, jer je povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine Anel Hadžić imao potrebu iznijeti na svom Facebook profilu dozu svojih frustracija. Hadžić je istaknuo: Nikad ali baš nikad neću navijati za susjede ne zbog pravih Hrvata iz Hrvatske oni su gospoda koji poštuju susjede svoje nego zbog ovakvih koji žive u Bosni rodjeni a protiv svoje su države! Sram i stid da vas je, ali Bosne ima i biće je zauvijek.

Između redova dalo bi se štošta iščitati iz ove izjave. Najprije Hadžića treba zemljopisno ispraviti, jer oni o kojima je ovdje riječ rođeni su i žive u Hercegovini, a ne u Bosni kako ističe ovaj nogometaš. Potom, oni koji se iskreno raduju (a takvih ima jako puno) uspjehu Hrvatske, ma koje nacije bili, radovat će se i dalje, pa izostanak Hadžićeve podrške hrvatska reprezentacija neće ni osjetiti.

Treća stvar, za “prave” Hrvate iz Hrvatske, Hadžić ističe kako su to “gospoda”, što samo po sebi implicira da su Hrvati iz BiH “krivi Hrvati“, a možemo samo nagađati čime ih Hadžić smatra. Za kraj Hadžić ističe jedan uobičajeni mit o “svevremenskom postojanju Bosne”, koja je prema njegovu mišljenju toliko jaka i stabilna da je ništa ne može dovesti u pitanje.

Međutim, važno je istaknuti nekolikobitnih stvari.

Nije tajna da Širokobriježani ne pokazuju neku pretjeranu ljubav prema državi BiH, osim možda kad su na referendumu za njezinu neovisnostizašli u najvećem broju u cijeloj BiH. Čak96 % Širokobriježana je 1992. godine izašlo na referendum i dalo apsolutnu potporu neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovakav postotak je nezabilježen u cijeloj zemlji, što se može vrlo lako provjeriti. Ali što je ta ista država dala zauzvrat Širokobriježanima i drugim Hrvatima u BiH koji su jednako postupili? Imaju li oni razloga iskazivati neizmjernu ljubav prema državi koja ih smatra građanima drugog reda, koja im uskraćuje osnovna građanska i politička prava, koja čini sve da ih otjera odavde?

Širokobriježani zasigurno ne mrze niti Bosnu niti Hercegovinu, jer to je njihov rodni zavičaj, njihova domovina, zemlja njihovih predaka i sunarodnjaka. S druge strane, država je politička kategorija, i dok kao takva sama ne pruži ruku i Širokobriježanima i svim Hrvatima kao priznatim i ravnopravnim građanima ove zemlje, do tada ni ona ne može očekivati potporu od njih.

Širokobriježani i drugi Hrvati u BiH su svojim identitetom, jezikom, vjerom, poviješću i kulturom emotivno vezani uz Hrvatsku pa fešta nakon utakmica hrvatske reprezentacije ne treba nikog čuditi, a kamoli smetati. Stoga selektivno izvlačenje ovakvih klipova te pravljenje linča nad Širokim Brijegom ne vodi nigdje, jer zasigurno najveći problem u BiH nije Široki Brijeg.

Puno je tu većih nagomilanih problema, koji samo čekaju da se riješe, pa neka za početak svatko pomete ispred svoga praga, zaključuje Jabuka.tv