Home Crna kronika Vrhovni sud FBiH: Monstruozna obitelj osuđena na ukupno 97 godina zatvora za...

Vrhovni sud FBiH: Monstruozna obitelj osuđena na ukupno 97 godina zatvora za ubojstvo djeteta

SHARE

Ena Lipa, Munira Lipa i Salih Arnautović, odlukom Vrhovnog suda FBiH, osuđeni su na ukupno 97 godina zatvora za zlostavljanje i ubojstvo Smaje Ćesira (3.5 god) koji je od posljedica premlaćivanja preminuo u veljači 2014. godine.

Podsjetimo, Ena i Salih su po presudi Županijskog suda u Sarajevu iz 2015. godine proglašeni krivim za monstruozno ubojstvo Smaje Ćesira kada im je izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina. Ena i Salih već izdržavaju kaznu zatvora za ubojstvo dječaka Smaje, a nova presuda se odnosi na dio za zlostavljanje i mučenje djeteta.

Nakon žalbe optuženih na presudu Županijskog suda u Sarajevu iz 2017. godine, Vrhovni sud FBiH je odlučio i preinačio djela Saliha Arnautovića, Ene Lipe i Munire Lipe. Na taj način se preinačila i odluka o kaznenim  sankcijama tako da su Ena i Salih za ubojstvo troipolgodišnjeg dječaka dobili još po pet godina zatvora, a Munira Lipa još dvije godine zatvora.

“Ovo se sada pravno gleda kao produženo kazneno djelo teška tjelesna ozljeda za Saliha Arnautovića i nasilje u obitelji za radnje optuženih Ene i Munire Lipa”, kazala je Klixu glasnogovornica Vrhovnog suda FBiH Ilhana Tahmaz-Jamak.

S tim u vezi, Ena i Salih sada su osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju od po 45 godina zatvora, a baka Munira na četiri i pol godine zatvora. Djed Emir Lipa preminuo je prošle godine tako da nije dočekao svoju kaznu.

Podsjetimo, 25. veljače 2014. godine očuh i majka su pojačali glazbu na radiju u sobi, a potom šakama te remenom s metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela.

Udarci koje su mu zadali majka i očuh kod dječaka su izazvali krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Vještak sudske medicine utvrdio je da je dijete na tijelu na dan ubojstva imalo više od 30 lakših i više težih ozljeda.

Nalazi obdukcije i iskazi tada optuženih, a danas osuđenih zlostavljača, šokirali su i zgrozili javnost širom BiH.