Home Crna kronika ZLOČIN NAD HRVATIMA Nihadu Bojadžiću deset godina zatvora za zločine u Jablanici

ZLOČIN NAD HRVATIMA Nihadu Bojadžiću deset godina zatvora za zločine u Jablanici

SHARE

Apelacijsko vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg zamjenika zapovijednika odreda “Zulfikar” tzv. Armije BiH Nihada Bojadžića na deset godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti u Jablanici.

Bojadžić je proglašen krivim da je skupa sa drugim vojnikom tzv. Armije BiH počinio silovanje 1993. godine i za to mu je izrečena kazna zatvora od šest godina.

Presudom je po devet točaka optužnice proglašen krivim za neočovječno postupanje, maltretiranje i zlostavljanje ratnih zarobljenika – pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – u Jablanici i za to mu je izrečena kazna od pet godina zatvora, javlja BIRN BiH.

Apelacijsko vijeće je Bojadžiću za ova dva djela izreklo jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Predsjedatelj Apelacijskog vijeća Redžib Begić rekao je da je Državno tužiteljstvo dokazalo navode optužnice.

“Sud nalazi da je van razumne sumnje dokazana krivnja optuženog”, rekao je Begić.

Obzirom da je Bojadžić u drugom predmetu početkom prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica 1993. godine, Begić je rekao da mu se za zločine u Jablanici i Trusini izriče jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Bojadžić je prvostupanjskom presudom iz travnja 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika u Jablanici te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 točaka optužnice oslobođen.

Proglašen je krivim, između ostalog, da je vojniku naredio da pretuče dvojicu zarobljenih pripadnika HVO-a u muzeju “Bitka na Neretvi” u Jablanici, dok je oslobođen za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog od zarobljenika i drugih navoda optužnice.