Home Nekategorizirano Sačuvajte svog ljubimca: Šest grešaka koje uništavaju automobile

Sačuvajte svog ljubimca: Šest grešaka koje uništavaju automobile

SHARE

Pred vlasnicima automobila su i brojne obaveze, a to najboje znaju oni koji dovoljno pažnje posvećuju svojim četverotočkašima.  O automobilu je potrebno brinuti i svaka pažnja spašava vas od ozbiljnijih kvarova i propadanja.

Međutim, mnogi svjesno ili nesvjesno griješe u odnosu prema automobilu, a tada najčešće strada novčanik, jer se svaki propust u konačnici plaća dvostruko.

U nastavku koristimo priliku da skrenemo pažnju na šest najčešćih grešaka kojima vlasnici uništavaju svoj automobil.

Ignorisanje “Check engine” indikatora

Indikator “Check engine” nije prolazna greška, koja se danas pojavila, a od sutra neće više nikad. Svaki put kad se aktivira potrebno joj je posvetiti posebnu pažnju, jer ignorisanje može rezultirati skupom popravkom.

Neredovna zamjena ulja i filtera

Ulje za motor je poput krvi za ljudsko tijelo. Ključno je za ispravan rad i nikako nije preporučljivo premašivati fabrički propisan interval zamjene. Mnogi smatraju kako je jedino važno da ulja ima dovoljno, a pritom ne uzimaju u obzir da vremenom sastavi ulja opadaju. Zamjena filtera jednako je važna, jer on spriječava da nečistoće prodiru prema vitalnim dijelovima.

Zanemarivanje stanja guma

Hronična besparica razlog je zbog kojeg mnogi ne vode računa o starosti i stanju guma, nego se samo fokusiraju na dubinu profila. Uvijek je važno imati na umu da je cijeli automobil u kontaktu s podlogom na površini manjoj od četiri razglednice. Sigurnost vožnje uveliko zavisi o stanju guma, a stanje gume direktno je povezano sa starošću, dubinom profila i ispravnim pritiskom.

Jedna od bitnih stvari je redovno servisiranje vozila, no da bi to mogli i dokazati nije svejedno o kojem servisu se radi…

Preskakanje servisnog intervala

Proizvođač je raspored servisa i opseg poslova na njima propisao s razlogom pa nikakve improvizacije nisu dobre. Inženjeri koji su bili angažovani na razvoju pojedinog modela automobila dobro su upoznati s projektovanom trajnošću pojedinog sklopa pa ako želite izbjeći neugodna iznenađenja držite se toga što su propisali.

Loša higijena automobila

Čistoća je pola zdravlja i isto se odnosi i na automobil. Održavanje čistoće višestruko će se vratiti. Lakše je uočiti nepravilnosti, a veoma je važno i na vrijeme ukloniti sve čestice koje bi posljedično mogle izazvati štetu. To se posebno odnosi na detaljno pranje nakon zimskih uslova, kad su mnogi putevi puni soli, kojom se posipaju ceste, a koja na višim temperaturama nagriza lak i time omogućava napredovanje korozije.

Nemaran vozač

Nezavisno o tome kakvu su uslovi na cesti, prema automobilu se uvijek treba odnositi s pažnjom i poštovanjem. Svi nagli pokreti, jurnjava s hladnim motorom, gašenje vrućeg, škripa guma, bespotrebno naglo kočenje, naleti na rupe i neravnine… Nemaran vozač takvim pristupom višestruko, a nepotrebno, povećava potrošnju svih vitalnih sklopova te trajno nanosi štetu automobilu.

Razlike mogu biti tolike da automobil sa 100.000 km bude u osjetno gorem stanju od istog takvog modela, u dobrim i savjesnim rukama sa 300.000 pređenih km.