Home Vijesti GOTOVO JE Sustav „Renata“ stiže i u HNŽ: Policija će putem kamera...

GOTOVO JE Sustav „Renata“ stiže i u HNŽ: Policija će putem kamera pratiti vozila! Pogledajte video o tome kako “Renata” funkcionira

SHARE

Prošlog tjedna je u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a održana prezentacija, kao i rezultati pilot-projekta video-analitičkog sustava pod nazivom “Renata”.

Podsjećamo, “Renata” je video-analitički sustav u kojem se podaci obrađuju, pohranjuju, prenose i koriste, a sastoji se od dva modula: modula za kriminalističku policiju koji je vidljiv samo policijskim službenicima Kriminalističke policije i modula za uniformiranu policiju koji je vidljiv samo policijskim službenicima uniformirane policije.

Koristeći taj sustav povećava se prometna i javna sigurnost, omogućuje proaktivno praćenje vozila i osoba koje naprave prekršaj, a naprednim pretragama i filtriranjem podataka u bazi moguće je korištenje podataka u operativnim poslovima policije, posebno na poslovima suzbijanja kriminaliteta.

Provedenim testnim fazama do sada utvrđeno je kako u prometu sudjeluje veliki broj neregistriranih vozila koja su zabilježile postavljene kamere. To su snimile već postavljene dvije kamere na dvije lokacije. Snimljeni sadržaj s navedenih kamera djelatnici policije će obrađivati i procesuirati kao prekršaje, stvarajući pri tomu posebne evidencije.

Prezentaciji su nazočili ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg te predstavnici poduzeća IT koje je kreiralo spomenuti sustav.

Prezentacijom su prikazane sve mogućnosti ovog sustava koji bi, primjenom na području županije, znatno doprinio poboljšanju stanja sigurnosti, a sami sustav je dobio potporu i od predsjednika Vlade koji je izrazio potporu i spremnost da se izdvoje financijska sredstva za realizaciju tog projekta.

U prošlogodišnjem prilogu Naše TV pogledajte kako sustav “Renata” funkcionira u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Marko Karačić / Večernji List