Home Gospodarstvo Dok se on bogati, radnici mu štrajkaju zbog neljudskih uvjeta: Jeff Bezos...

Dok se on bogati, radnici mu štrajkaju zbog neljudskih uvjeta: Jeff Bezos najbogatiji je čovjek u novijoj povijesti, prešao prag od 150 milijardi dolara

SHARE
An employee collects items ordered by Amazon.com customers through the company's two-hour delivery service Prime Now in a warehouse in San Francisco, California, U.S., December 20, 2017. REUTERS/Jeffrey Dastin - RC1C321D51C0

Potvrđeno je. Jeff Bezos, osnivač i izvršni direktor Amazona, najbogatiji je čovjek u modernoj povijesti.

Njegovo bogatstvo ruši sve rekorde. Prema pisanju Bloomberga, Bezosovo bogatstvo u ponedjeljak je prešlo prag od 150 milijardi dolara i time je za čak 55 milijardi dolara bogatiji od Billa Gatesa, šefa Microsofta i drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu.

Gatesovo bogatstvo procjenjuje se na 95,3 milijarde dolara, a da nije bilo njegove darežljivosti i dobrotvornih donacija, u iznosu od 2,9 milijarde dolara u gotovini i 700 milijuna Microsoftovih dionica, njegova neto vrijednost danas bi svakako iznosila preko 150 milijardi dolara, piše Bloomberg.

No, uračuna li se inflacija, prag od 100 milijardi dolara koji je Gates prešao 1999. godine, na vrhuncu informatičkog buma, danas bi vrijedilo 149 milijardi dolara. Jeff Bezos (54) je prešao i tu liniju te je najbogatiji čovjek od 1982. godine, kada je Forbes prvi puta objavio ljestvicu najbogatijih ljudi.

Neto vrijednost njegovog bogatstva, samo ove godine, skočila je za 52 milijarde dolara. Samo taj skok viši je od ukupne vrijednosti cijele Alibaba Grupe i bogatstva direktora Jacka Maa, najbogatijeg Azijca.

Ipak, Bezos još uvijek nije dovoljno jak da samostalno s trona skine najbogatiju dinastiju, obitelj Walton koja stoji iza najvećeg trgovačkog lanca Walmart i čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 151,5 milijardi dolara.

Inače, dok u Amazonovom carstvu cvjetaju ruže, nezadovoljstvo zaposlenika još uvijek ne jenjava. Radnici su, prema pisanju Mirrora, suočeni s nemogućim kvotama koje moraju ispuniti i mjerenim pauzama za odlazak na toalet, a od premorenosti često spavaju stojeći ili po njih dolaze vozila hitne pomoći.

Radnici Amazona u Njemačkoj, Španjolskoj i Poljskoj štrajkaju

Tisuće radnika u njemačkim skladištima Amazona planiraju štrajk u utorak, tijekom velikog promocijskog dana ‘Prime Day’, čime će se pridružiti kolegama iz Španjolske i Poljske koji štrajkaju od ponedjeljka.

Sindikat radnika u uslužnim djelatnostima Verdi organizirao je jednodnevni štrajk kako bi podržao svoje zahtjeve za ugovorima koji bi jamčili zdrave radne uvjete u skladištima najveće svjetske e-trgovine.

„Poruka je jasna – dok online div zarađuje, štede novac na zdravlju svojih radnika,“ rekla je Stefanie Nutzenberger, vodeća dužnosnica za maloprodajni sektor u Verdiju

Jednodnevni štrajk u šest objekata u Njemačkoj podudara se s Amazonovim promocijskim danom ‘Prime Dayom’, dok se radnici u Španjolskoj nalaze u trodnevnom štrajku. U Poljskoj su se odlučili za djelomični prosvjed, obavljaju samo najosnovnije poslove, rekli su iz Verdija.

Amazon je priopćio kako očekuju da će se samo dio od 12,000 njihovih radnika u Njemačkoj pridružiti štrajku te da to neće utjecati na isporuke na ‘Prime Day’.

Također su naglasili kako Amazonova centralna skladišta nude konkurentsku plaću i sveobuhvatne pogodnosti od prvog dana zaposlenja. Stalno zaposleni zarađuju 12,22 eura po satu ili više nakon dvije godine.

„Vjerujemo da su poslovi u skladišnim centrima Amazona izvrsni poslovi koji pružaju odlično mjesto za učenje vještina za početak i daljnji razvitak karijere,“ rekli su iz tvrtke Reutersu.

Njemačka je Amazonovo drugo po veličini tržište nakon SAD-a. Neto prodaja porasla je lani za 20 posto, na 17 milijardi dolara, što čini 9,5 posto ukupne prodaje, navodi se u godišnjem izvješću tvrtke. (Hina)