Home Crna kronika Detalji utapanja dječaka iz BiH u bazenu u Srbiji

Detalji utapanja dječaka iz BiH u bazenu u Srbiji

SHARE

Četrnaestogodišnji Rijad H. iz Kladnja utopio se u utorak, oko 22 sata, u bazenu hotela “Alfa” u Končarevu, kod Jagodine, u Srbiji.

Prema pisanju srbijanskih medija, dječak je bio gost hotela zajedno sa grupom učenika koju je predvodilo Udruženje “Dječija radost” Kladanj, a u hotel je stigao nekoliko sati prije tragedije.

Neslužbeno, dječak i nekoliko djevojčica bili su upozoreni od radnika hotela da izađu iz vode, jer je kupanje zabranjeno poslije 22 sata.

– Mnogi su se uvečer kupali u bazenu, ali nas je osiguranje hotela upozorilo nešto prije 22 sata da zatvaraju i da se vratimo u sobe. Nas nekoliko djevojaka i Rijad ostali smo i dalje da plivamo. Neko vrijeme smo zajedno plutali u vodi kraj ivice bazena, a potom smo otišle na drugu stranu. Kada smo se osvrnule, izlazeći iz bazena, Rijada nije bilo. Mislile smo da je u međuvremenu izašao iz bazena – ispričala je jedna od djevojčica.

Nestanak dječaka primijetili su organizatori grupe te su ga počeli tražiti. Nakon što su čuli da je zadnji put viđen u bazenu, bazen je pretražen i pronađen je dječak koji nije davao znake života. Hitna pomoć je ubrzo stigla, ali dječak je bio mrtav.

Istražni sudac naredio je obdukciju, koja je pokazala da je smrt nastupila utapanjem

Do sada nije podignuta kaznena prijava, ali kako se saznaje, bit će podnesena protiv odgovornih iz Udruženja “Dječija radost”, ali i protiv odgovornih iz hotela “Alfa”, pišu Nezavisne.

– Djeca su se kupala u manjem, dječijem bazenu. Poslije večere R. H. i još tri djevojčice samoinicijativno su ušli u veliki bazen. Kada su vidjele da nema dječaka, djevojčice su ga počele tražiti i vidjele da se utopio. Još prikupljamo dokaze kako bismo utvrdili tko je odgovoran za ovu nesreću” – izjavio je viši tužitelj Slavko Knežević.