Home Društvo “Ledo” iz Čitluka povukao više proizvoda zbog bakterija

“Ledo” iz Čitluka povukao više proizvoda zbog bakterija

SHARE

“Ledo” iz Čitluka povukao je sa tržišta BiH više proizvoda “Greenyard Frozen” iz Mađarske, nakon obavještenja mađarskog partnera da postoji sumnja o mogućem mikrobiološkom odstupanju, odnosno mogućnosti kontaminacije bakterijom listeria monocytogenes, rečeno je jučer Srni u Agenciji za sigurnost hrane BiH.

“Ledo” je 12. lipnja obavijestio Agenciju za bezbjednost hrane da sa tržišta dobrovoljno i samoinicijativno povlači proizvode: brokule vegi 400 grama, carsko povrće vegi 400 grama, kukuruz šećerac jami 400 grama, mahuna žuta 4/1 UG i mahuna zelena 411 UG.

Iz Agencije za sigurnost hrane navode da većina zdravih ljudi nema nikakve simptome nakon infekcije bakterijom listeria monocytogenes, a da se kod ove bolesti pod komplikacije mogu ubrajati uobičajeni klinički znakovi bolesti.

U rizičnu populaciju spadaju trudnice, novorođenčad, starije osobe i odrasli s oslabljenim imunološkim sustavom. Kako bi bio smanjen rizik od infekcije, potrošačima se preporučuje temeljno kuhanje zamrznutog povrća, objašnjavaju iz Agencije za sigurnost hrane.

“Ledo” je na svojoj web stranici uz vijest o povlačenju navedenih proizvoda naveo da se bakterija listeria monocytogenes uništava termičkom obradom proizvoda na temperaturi od 70 stupnjeva Celzijusa u trajanju od tri minuta te da je termički obrađen proizvod siguran za konzumaciju.