Home Crna kronika Bizarno suđenje u Ljubuškom: Sudili mu zbog beznačajnog mobitela kojeg je pronašao...

Bizarno suđenje u Ljubuškom: Sudili mu zbog beznačajnog mobitela kojeg je pronašao tijekom čišćenja

SHARE
SONY DSC

Općinski sud u Ljubuškom donio je presudu kojom je optuženog Vlatka Soldu iz Čitluka oslobodio od optužbe da je početkom mjeseca listopada 2013. godine u Ljubuškom, radeći na poslovima u JP Parkovi, pronašao mobitel marke Samsung, te je isti zadržao za sebe, čime bi počinio kazneno djelo Utaje.

Obrana, koju je zastupala odvjetnica Nada Dalipagić, isticala je da je potpuno sporan subjektivni dio predmetnog djela tj. namjera optuženika da prisvoji tuđu stvar, da optuženi nije počinio nikakvo kazneno djelo i da samo djelo predstavlja potpuno beznačajno djelo. Ovo sve pri činjenici da je optuženi istoga dana rekao svojim radnim kolegama i svom šefu da je pronašao predmetni mobitel.

Na oslobađajuću presudu zamjenica Županijske tužiteljice – Kristina Nogalo uložila je žalbu, ali je Županijski sud Široki Brijeg odbio žalbu Županijskog tužiteljstva Široki brijeg i potvrdio oslobađajuću presudu Općinskog suda Ljubuški. Sud je obrazložio da odredba članka 25 KZ-a BiH propisuje da nije kazneno djelo, ono djelo koje je iako sadrži zakonska obilježja kaznenog djela, zbog načina učinjenja, neznatnosti ili nepostojanja štetnih posljedica i niskog stupnja kaznene odgovornosti učinitelja, beznačajno djelo. Za istaći je da je predmetni mobitel optuženi našao u napuštenoj zgradi kod koje je obavljao poslove čišćenja kao djelatnik komunalne službe, da je isti dan svome tadašnjem šefu, Anti Bradvici priopćio da je pronašao predmetni mobitel, a što je po iskazu Ante Bradvica, uvažavajući opis posla koji obavlja optuženi, nije bilo ništa neobično.

Prvostupanjski sud je u prvom redu utvrdio da je u konkretnom došlo do neznatnih štetnih posljedica po oštećenog, jer sam oštećeni Ivica Bunoza je izjavio da ne traži naknadu štete, da je riječ o mobitelu starijeg modela i da ne traži da mu se mobitel i kartica vrate, a i sam vještak je pred Sudom na glavnoj raspravi izjavio da vrijednost predmetnog mobitela nije veća od 40-50 maraka, što Sud sve pravilno cijeni i zaključuje da se radi o beznačajnoj vrijednosti.

Izvor: Dnevni list