Home Gospodarstvo Ćevapi ipak gube bitku u Dalmaciji: evo što se sve fino jede...

Ćevapi ipak gube bitku u Dalmaciji: evo što se sve fino jede po restoranima i kakve su cijene

SHARE

Makarska godinama živi od turizma i gastronomska ponuda je jedna od stvari koje ju čini prepoznatljivom među ostalim turističkim destinacijama.

Vrhunske riblje i mesne restorane, streetfoodove, konobe i plažne restorane moguće je pronaći na svakom koraku, neki bi čak rekli da ih ima i previše. No, većina ih je u svako doba dana puna, tako da očito ima potražnje za njima.

Napravili smo đir po makarskim restoranima i saznali kolike su cijene najpopularnijih jela poput bifteka, rižota, tjestenina, oborite ribe, lignji i ćevapa te piletine. Menije smo prolistali u boljim i kvalitetnijim restoranima i u sezonskim objektima koji na prvu nisu toliko primamljivi.

U restoranu “Peškera” na gradskoj plaži koji ima dugogodišnju tradiciju i koji je popularan među strancima i domaćima, na meniju koji je izvješen na šetnici ispred ulaza stoji da je rižot s plodovima mora 75 kuna, crni rižot 80 kuna, ćevapi 60 kuna, biftek 150 kuna, a ramstek 130 kuna.

Lubini, odnosno orade su im 135 kuna, dok je šampjer 145 kuna. “Peškera” je poznata i po dnevnim menijima u kojima možete za 70 kuna pojesti juhu, bosanski lonac ili bečki šnicel, odnosno goveđi odrezak te salatu.

Za 80 kuna dobijete juhu i salatu u kombinaciji sa šnicelom, pilećim fileom, lignjama na žaru, srdelama te brujetom s purom, a za 90 kuna od glavnih menija birate između lista, lubina, mola, trlje i tune.

Cijene su uvijek iste i za domaće i za strance, a za 100 kuna možete u specijalnoj ponudi naručiti i riblji festival koji podrazumijeva platu sa škampima, ribom i drugim ribljim delikatesama.

U restoran “Decima” najčešće ulaze turisti koji žele nešto “nabrzaka” pojesti. Lignje sa žara su im 90 kuna, ćevapčići 55 kuna, crni rižot 55 kuna, komarča s blitvom 65 kuna, škampi na buzaru 110 kuna, a miješano meso 80 kuna. T-bone steak im je 180 kuna, a od mesa u ponudi su im zastupljenije pljeskavice, bečki odrezak i steak u umaku nego bifteci i ramsteci. Sezonskog je karaktera, tu slabo zalaze domaći, ali su im zato cijene vrlo pristupačne pa su često odredište turista.

U potražnji za malo elitnijim restoranom pronašli smo riblji i mesni restoran “Riva” koji se, kao i “Decima”, nalazi u samom centru grada. “Riva” u ponudi nema pljeskavice i ćevape, a najjeftinije meso im je hrskava piletina u cornfleksu koja dođe 95 kuna.

Biftek s prilogom im je 180 kuna, zeleni rezanci s kozicama i umakom 95 kuna, svježi zubatac 500 kuna kilogram, rižot od škampi 90 kuna, tuna steak 140 kuna, a kilogram linji sa žara 450 kuna. Srdele i drugu sitniju ribu ne drže, a iz restorana nam kažu da su im cijene jednake za sve.

Nema razlike za domaće i strance, sve je onako kako je u meniju. Češće im zalaze turisti nego Makarani jer i oni rade samo sezonski od Uskrsa do kraja sezone, a zimi za domaće rade svečane ručkove za krizme, krštenja, a ponekad i vjenčanja.

Popularan među domaćima i strancima je već nekoliko godina restoran “Arta Larga by Gastrodiva” u Kalelargi u kojemu na meniju imaju biftek i ramstek, ali najpozntiji su ipak po modernim mediteranskim jelima koje pripremaju uz svježe namirnice nabavljene od lokalnih OPG-ovaca i ribara.

Svakog tjedna mjenjaju meni tako da ostave nekoliko standardnih jela i pokoje najpopularnije od tjedna prije, a ostale mijenjaju po inspiraciji chefova.

Ispred ulaznih vrata svakog dana ima i tabla s marendama na kojima bude pašticade po 60 kuna, crne tjesteine s plodovima mora za 50 kuna, gulaš s hobotnicom za 60 kuna, zapečene njoke s dimljenim lososom koje možete pojesti za 60 kuna isto kao i brujet s palentom.

Standardno pripremljene lignje, ćevape i svinjeće kotlete te komarču ili lubine nemaju, ali zato isprobavaju nove načine pripreme tradicionalne kuhinje koji se većini sviđaju. Cijene su iste za domaće i strance, nema razlike prilikom naplaćivanja računa, a marende su isto tako dostupne svima i to po vrlo povoljnim cijenama te normalnim porcijama.

Ovo je, naravno, bio samo nasumični izbor nekoliko restorana, no cijene na jelovnicima uglavnom ne odstupaju, kao ni ponuda, piše Slobodna Dalmacija