Home Društvo HVALA MARCELO Brozović oduševio roditelje djece iz malog slavonskog sela koje je...

HVALA MARCELO Brozović oduševio roditelje djece iz malog slavonskog sela koje je razoreno u Domovinskom ratu

SHARE

Hrvatski nogometni reprezentativac Marcelo Brozović donirat će knjige za iduću školsku godinu djeci od 1. do 4. razreda koja pohađaju školu u slavonskom selu Cerić.

Riječ je o Područnoj školi središnje Osnovne škole ‘Zrinskih’ iz Nuštra.

Cerić je naselje u sastavu Općine Nuštar u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pet kilometara od Vinkovaca. Do početka srbijanske agresije na Hrvatsku, Cerić je kao bogato mjesto, naseljeno vrijednim i složnim mještanima imao bogat društveni, kulturni i športski život sa izgrađenim objektima, te gotovo u cijelosti izgrađenu komunalnu infrastrukturu.

U mjestu je postojala crkva sv. Katarine, sveca zaštitnika Cerića, kao filijala župe Nuštar, izgrađena 1794. godine, a teško oštećena u listopadu 1991. godine po ulasku agresora u mjesto, da bi do temelja bila razorena 04. srpnja 1993. godine. Inače Cerić je imao 473 stambena objekta, od kojih je više od 95% totalno uništeno.

Tijekom Domovinskog rata, pored gubitaka svih materijalnih dobara, koje su vrijedne i složne ruke Cerićana godinama stvarale, još veći je i teži ljudski gubitak. Cerićani su tijekom agresije izgubili 14 života, 13 osoba je teže i teško ranjeno, a do danas ne znaju za sudbinu 25 nestalih osoba. 

 
Danas je Cerić naselje koje, prema posljednjem popisu, ima 1462 stanovnika i 449 kućanstava.