Home Zanimljivosti Misteriozni crni sarkofag nađen u Egiptu konačno otvoren

Misteriozni crni sarkofag nađen u Egiptu konačno otvoren

SHARE

Misteriozni crni sarkofag pronađen u Egiptu konačno je otvoren. Brojne spekulacije i misterija okruživale su ovaj crni granitni kovčeg otkako je pronađen u Aleksandriji ranije ovog mjeseca. Neki su čak sugerirali da ga ne bi trebalo otvarati zbog straha da bi se tako mogla pokrenuti skrivena kletva.

Misteriozni sarkofag pronađen ovaj mjesec FOTO: EPA

FOTO: EPA

Sarkofag je pronađen odmah pored ogromne glave od alabastera što je samo doprinijelo misteriji oko toga šta bi se moglo nalaziti unutra.

Arheolozi su otvorili kovčeg i otkrili da je ispunjen prljavom vodom koja je okruživala tri skeleta, potvrdio je egipatski ministar za starine. Voda je najvjerovatnije pronašla sebi put u sarkofag, što je možda dovelo do raspadanja mumija, te su ostale samo kosti, rekao je ministar, piše Independent.

Prema lokalnim stručnjacima, tijela su vjerovatno pripadala ratnicima, s obzirom na to da jedan od njih ima povredu od udarca strijele.

Postojale su nade da bi ovaj grob mogao kriti posmrtne ostatke Aleksandra Velikog, što bi pomoglo u rješavanju jedne od najvećih antičkih misterija. Međutim, nije pronađeno ništa što bi sugerisalo da bi neki od skeleta mogli pripadati slavnom ratniku i osvajaču.

Tijelo Aleksandra Velikog nikad nije pronađeno. On je zahtijevao da bude bačen u Eufrat, ali su oduvijek postojale spekulacije da je njegovo tijelo negdje položeno u grob, koji čeka da bude otkriven.

Bilo kako bilo, velika je rijetkost da se pronađe neotvoren sarkofag u Aleksandriji. Bilo ko ko planira gradnju u gradu mora prvo angažirati arheologe da ispitaju lokaciju, i mada često naiđu na sarkofage, oni su obično opljačkani.

Skeleti će sada biti izmješteni s lokacije i prebačeni u Nacionalni muzej Aleksandrije, rekao je ministar. Isto će biti urađeno i sa sarkofagom, nakon što bude ispitan i repariran.