Home Društvo VIDEO: BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR: Juncker negirao da je bio pijan...

VIDEO: BOLJE BITI PIJAN NEGO STAR: Juncker negirao da je bio pijan na svečnoj večeri. Pogledajte snimak i procijenite…

SHARE
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker demantirao je glasine da je bio pijan u prošlu srijedu prije radne večere priređene za čelnike NATO-a, kada se pojavio snimak na kojem je teturao i jedva održavao ravnotežu.

“Iznenađen sam interesovanjem koje pojedinci imaju o tim pitanjima koja nisu čak ni marginalna i tražim poštovanje”, rekao je Juncker.

Juncker je u više navrata odbacivao navode da ima problem sa alkoholom, optužbe koje su iznijeli britanski mediji kada je London pokušao da blokira njegovo imenovanje prije cetiri godine.

Juncker se već godinama susreće s glasinama da je sklon alkoholu, a to često koriste euroskeptični političari i mediji koji su u više navrata dovodili u pitanju njegovu sposobnost da vodi Komisiju.

 

Tako je Der Spiegel 2014. pisao da je u Luksemburgu već godinama Junckerova sklonost alkoholu “javna tajna”, citirajući luksemburškog novinara Pascala Steinwachsa u Letzebuerger Journalu da “zli jezici tvrde da Juncker zapravo nema problem s alkoholom, nego bez njega”.

 

Francuski dnevnik Liberation tada je pisao, pozivajući se na neimenovanog diplomata, da je Juncker jedini koji se usudio pušiti na sastancima u Vijeću EU, da je oko sebe napravio prostor za pušenje i naručivao sok od jabuke s dodatkom alkohola, ali da ga ipak niko nije vidio pijana, možda tek malo usporena, te da mu to nije smetalo da uspješno vodi sastanke koji bi znali trajati do ranih jutarnjih sati.

 

Juncker je za Spiegel rekao da je i zdravstveno spreman za izazove posla predsjednika Evropske komisije i da nema ništa protiv da mediji vodeće kandidate stave pod povećalo.

 

“Ali želio bih da me se pita o politici, a ne o mojim problemima s alkoholom, kojih nemam”, rekao je Juncker prije nego što je izabran za predsjednika Evropske komisije.