Home Šport Zbog onog što se dogodilo u finalu SP-a pokrenuta inicijativa za promjenu...

Zbog onog što se dogodilo u finalu SP-a pokrenuta inicijativa za promjenu spornog pravila!

SHARE
Nakon svega viđenog na Svjetskom prvenstvu u Rusiji pokrenuta je u Njemačkoj inicijativa da se nenamjerno igranje rukom u kaznenom prostoru u budućnosti kažnjava samo slobodnim udarcem…

Podsjetimo, ovogodišnje Svjetsko prvenstvo bilo je rekordno po broju dosuđenih penala. Vidjeli smo čak 22 dosuđena udarca s bijele točke, a mnogi od njih zbog igranja rukom u kaznenom prostoru, što je najčešće otkriveno tek pomoću video tehnologije.

Australija je na taj način dobila čak dva kaznena udarca, Iran je protiv Portugala vraćen u život, a Španjolska je ispala u osmini finala baš zbog nenamjernog igranja rukom Gerarda Piquea, da bi se isto ponovilo i u finalu, a zbog dosuđenog penala protiv Hrvatske bilo je pregršt nezadovoljnih, ne samo Ivan Perišić koji ga je skrivio.

U Njemačkoj nisu oduševljeni novim trendovima u suđenju i pokrenuta je inicijativa da se u budućnosti nenamjerno igranje rukom kažnjava slobodnim udarcem, a ne najstrožom kaznom. Bilo bi to nešto kao indirekt koji je u prošlosti obično suđen zbog visoko podignute noge ili povrede pravila od strane golmana.

Taj je prijedlog dao sudački ekspert Thorsten Kinhöfer za nedjeljni Bild, a anketa među čitateljima pokazala je da čak 74% ispitanika podržava tu incijativu.

Sada je na Fifi da odluči je li vrijeme za novo revolucionarno pravilo koje bi zaštitilo braniče koji u skoku nekad ne mogu kontrolirati kretnje svojih ruku pa utakmice odlučuju penali koji ne bi smjeli biti ključni momenti susreta…