Home Šport Mamić spomenuo Modrića, Lovrena, Kovačića, Ćorluku… Neće im se svidjeti

Mamić spomenuo Modrića, Lovrena, Kovačića, Ćorluku… Neće im se svidjeti

SHARE

Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa nalazi se u Međugorju gdje je dao intervju za Dnevni avaz.

U tom je intervjuu Mamić kazao kako je situacija ozbiljna, čak teža od atentata u Tomislavgradu.

“Nažalost, imam informacija da moram biti čuvan. Nisam kukavica. Osjećam da lov na mene traje i ne znam kada će se završiti. Vidjet ćemo sve. Ali situacija je zaista ozbiljna. Maloprije sam dobio poziv u kojem se tvrdi da postoje ozbiljne informacije da se sprema moja otmica. I nije to prva informacija”, rekao je Mamić.

Potvrdio je kako i njemu pripadaju pojedine zasluge za uspjeh hrvatske reprezentacije.

“U Dinamu sam 48 godina. Nazivali su me najmoćnijim čovjekom u hrvatskom nogometu. Valjda i ja imam neke zasluge u uspjehu reprezentacije. Iako vidim da me ne spominju. Međutim, neosporno je da je ovo kulminacija našeg uspjeha kroz baze koje smo napravili. Pa ja sam djecu poput Modrića, Lovrena, Kovačića i Ćorluku doveo kao izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. To su neosporne činjenice. Vidite, ja sam te dečke učinio milionerima. Bio sam im poput očeva. Međutim, niko ništa. Svi nekome zahvaljuju. Mene niko ne spominje. Niko ne spominje ni Šukera ni Mamića. Moram biti iskren i kazati – prisutan je strah. Ne smije nas se hvaliti jer bi pojedinci bili izvrgnuti napadima”, konstatirao je Zdravko Mamić.

Podsjećamo, Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz Dinama, potvrđeno je Hini u petak.

“Izvanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sutkinje za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića u Hrvatsku. U skladu s članom 45. stav 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima 19. jula 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku”, stoji u pisanom očitovanju suda dostavljenom na upit Hine.

Ovakva odluka donesena je na temelju prijedloga sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović koja je u utorak saslušala argumente Tužiteljstva BiH i Mamića i njegove odbrane.

Na ročištu održanom ranije ove sedmice zastupnica Tužiteljstva BiH Gordana Bosiočić konstatirala je kako Mamić ne može biti izručen s obzirom na to da je međudržavni sporazum o izručenju između BiH i Hrvatske potpisan u novembru 2012. godine, a kaznena djela za koja je on osuđen počinjena su prije tog perioda te bi izručenje u njegovu slučaju značilo retroaktivnu primjenu tog ugovora, što nije dopušteno.

Mamićev advokat Zdravko Rajić s tim se u cijelosti saglasio kazavši u utorak kako očekuje odluku koju je izvanraspravno sudsko vijeće i donijelo.

I Mamić je na ročištu imao samo riječi hvale za bosanskohercegovačko pravosuđe.

“Sviđa mi se stav tužiteljstva da se štite i moja prava”, kazao je tada Mamić koji se požalio kako su mu prava u Hrvatskoj bila ugrožena pa je stoga pravdu potražio “u svojoj drugoj državi”.

Tužiteljica Bosiočić na ročištu je pojasnila kako Hrvatskoj ostaje mogućnost ustupanja cijelog slučaja bosanskohercegovačkom pravosuđu odnosno slanja zahtjeva za provedbu presude ako Mamić bude pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.