Home Šport OVAKO SU HRVATI KOMENTIRALI KAD JE DALIĆ IZABRAN ZA IZBORNIKA, A DANAS...

OVAKO SU HRVATI KOMENTIRALI KAD JE DALIĆ IZABRAN ZA IZBORNIKA, A DANAS GA SLAVE KAO HEROJA: ‘Jel’ netko čuo za njega?’, ‘To je konjina iz Livna’

SHARE

Sad mu svi plješću, a prije devet mjeseci je bio ‘šumski radnik’ u kojeg nitko nije vjerovao

Sedmog dana mjeseca listopada prošle godine na sazvanoj konferenciji za medije predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker sjeo je ispred mikrofona i kazao da je Ante Čačić bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije te otkrio ime njegova nasljednika.

“Novi izbornik je Zlatko Dalić. Vodit će nas u odlučujućoj utakmici u Kijevu. Nadamo se pozitivnom rezultatu. Bila je to jednoglasna odluka izvršnog odbora. Iza nas je duga, burna noć. Četiri moguća imena su bila. Razgovaralo se, skeniralo i na kraju smo došli do Zlatka Dalića koji je u Splitu. U 11.30 je krenuo i trebao bi nam se pridružiti u zračnoj luci i krenuti s nama na put u Ukrajinu”, izjavio je tada Šuker i tako prenio odluku Izvršnog odbora HNS-a.

Potpisnik najvećeg uspjeha

Dva dana kasnije Dalić je Hrvatsku odveo do 2-0 pobjede u Kijevu protiv Ukrajine i u ogledu s direktnim rivalom izborio dodatne kvalifikacije za odlazak na Svjetsko prvenstvo. U njima je kroz dvije utakmice protiv Grčke (4-1, 0-0) odveo Hrvatsku na Mundijal na kojem će osam mjeseci kasnije Vatreni slaviti srebrnu medalju, odnosno najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa.

Malo je tko tih listopadskih dana vjerovao u Dalića, stratega čije su znanje i način rada široj javnosti bili velika nepoznanica budući da je 51-godišnjak od 2010. do preuzimanja nacionalne momčadi trenersko ime stvarao daleko i u ne odveć atraktivnim ligama. Da vođenje momčadi kakve su Al-Faisaly, Al-Hilal B, potom i njegova prva momčad, zatim i Al-Ain prosječnom navijaču ne znače mnogo i nije čudno, ali valja podsjetiti da je Dalić, danas junak nacije, dočekan od mnogih kao ‘marioneta’ koja neće preživjeti u ‘lavljim raljama’, ‘šumski radnik’ i ‘konjina’ u koju nitko nije vjerovao, kako je to pisano u komentarima ispod objave teksta na Net.hr portalu.

Točno ovako: