Home Život Mateo Beusan: ‘Supruga se boji da ću bez posla biti lud i...

Mateo Beusan: ‘Supruga se boji da ću bez posla biti lud i nervozan’

SHARE

Svjesno odlazim jer smatram da je vrijeme da dođu mlađi ljudi – rekao je sudački stručnjak i HRT-ov komentator Mateo Beusan koji nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji odlazi u zasluženu televizijsku mirovinu.

Iza njega je 20 godina suđenja, godinama je bio i kontrolor te FIFA-in i UEFA-in delegat, a nakon 20 godina i osam mjeseci netko će drugi, iako je to teško zamisliti, na HTV-u biti Oko sokolovo.

Odluku o odlasku donio je prije godinu dana, kada je i objavio da će njegovo deseto veliko natjecanje biti i posljednje.

Na njegovo mjesto dolazi 43-godišnji bivši međunarodni sudac Marijo Strahonja, koji je izrazio želju da s Beusanom sjedne i porazgovara u četiri oka kako bi mu dao nekoliko savjeta jer je svjestan da nije lako uskočiti u njegove cipele.

Kao zahvalu za njegov dugogodišnji rad HRT je 68-godišnjeg Beusana poslao u Rusiju, gdje je svjedočio povijesnom trenutku kada je Hrvatska nakon okršaja s Francuskom osvojila srebrnu medalju.

– Nema ništa ljepše nego se oprostiti na finalu Svjetskog prvenstva nakon 20 godina. Tko je uopće imao viziju da ćemo igrati u finalu i da će mi vrhunac karijere biti na finalu Svjetskog prvenstva? Što može čovjek više tražiti od Boga i sudbine? – rekao je Beusan te dodao: – Ponosan sam na našu reprezentaciju. Ključan faktor njezina uspjeha na Svjetskom prvenstvu jest zajedništvo. Izbornik Zlatko Dalić uspio je stvoriti momčadski duh te igračima vratiti povjerenje. Postavio je prave ljude na prava mjesta, poznaje vrijednosti i reagira u pravo vrijeme. Odlično je odradio posao.

Beusanu kolege i prijatelji na HRT-u ovaj tjedan planiraju prirediti oproštajnu zabavu. Upravo je na toj zabavi Beusan planirao ispuniti obećanje koje je dao ako Hrvatska osvoji Svjetsko prvenstvo, a to je da će nakon čak 45 godina obrijati brkove.

– Obećanje je obećanje. Da smo postali prvaci, ispunio bih ga. Brk nosim 45 godina i bilo bi mi drago obrijati ga za osvojeno zlato. To je vrijedno toga! Obrijao bih ga pred svima na svojoj oproštajnoj zabavi. To bi bio šou – rekao je Beusan koji ipak neće obrijati prepoznatljivi brk.

Rijetko se događa da nogometni sudac stekne status celebrityja kakav je stekao Mateo Beusan.

Iako je posao komentatora dobio neplanski, danas nema osobe koja nije čula za Oko sokolovo.

– Još dok sam bio aktivan sudac, sudio sam utakmicu između NK Hajduka i NK Zagreba. Tu je Slaven Bilić učinio prekršaj za kazneni udarac koji nisam sudio. Nisam ga u tom trenutku tako vidio. Poslije utakmice su mi ukazali na pogrešku i priznao sam propust. Pitali su me mogu li to priznanje ponoviti na televiziji. U to doba se to nije smjelo, ali rekao sam da nema problema, čak i pod cijenu kazne. Prokomentirao sam taj detalj i mislim da je to bio okidač koji je pokrenuo moju karijeru na HTV-u. Nakon Svjetskog prvenstva 1998. godine, pozvan sam da vodim emisiju – rekao je Beusan o svojim televizijskim počecima.

Kada se osvrne na cijelu karijeru, zadovoljan je sa svime što je postigao, no priznaje da nije uvijek bilo lako.

– U početku nije bilo ni lako ni ugodno naviknuti se da sam javna osoba. Zahvaljujući ovom poslu, svašta sam doživio – i dobrog i lošeg. Prijetili su mi da će mi ubiti unuka i na ulici mi dobacivali ružne riječi. Posljednjih sedam godina ne dobivam prijetnje i manje je neugodnih iskustava. Čovjek treba biti realan i prihvatiti da će biti takvih situacija jer u protivnom ne trebaš ni raditi takav posao. Kada bih primao k srcu ili držao u sebi sve što čujem od ljudi, vjerojatno bih završio u ludnici. Možda sam uveo novi način komunikacije između sudaca, televizije, novinara i gledatelja. Mislim da sam utro pravi put te da je moja odliku što nisam kritizirao suce nego ukazivao na pogreške i poučavao ljude. Mislim da sam u tome uspio. Lijepo je biti popularan, to godi čovjeku, ali sve ima svoje granice – rekao je bivši sudac u inervjuu za Story u kojem je govorio i o tome kako se supruga boji da će bez posla biti lud i nervozan.