Home Društvo PAPA poslao poruku Hercegovini! Hoser rekao: Silno nam treba mir

PAPA poslao poruku Hercegovini! Hoser rekao: Silno nam treba mir

SHARE
Apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup varšavsko-praški mons. Henryk Hoser, u nedjelju je formalno počeo svoju službu u Međugorju.

Na početku svete mise koju je predvodio monsinjor Hoser pročitano je pismo pape Franje u kojem ga on imenuje posebnim izaslanikom, odnosno apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za Međugorje.

U tom je pismu Papa izrazio želju da se posveti osobita pozornost na pastoral te mu se dodjeljuju sve potrebne ovlasti. Hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko poželio mu je dobrodošlicu i kazao da se radi o povijesnom događaju jer na misi prisustvuje i sam apostolski nuncij u BiH te je izrazio očekivanje da će Međugorje pod vodstvom mons. Hosera “napredovati na hodočasničkom putu”.

Hoser je rekao kako je velika uloga Međugorja u zagovoru mira u svijetu i u toj zemlji.

“Istina je, svijet silno treba mir. Mir u srcu, u obitelji, mir u društvu i mir u svijetu koji svi toliko žele”.

Upravo je mir ono čega u Hercegovini, nažalost, u pravom smislu nikad nije ni bilo, stoga je izuzetno važno kada ga Papin poslanik izravno spominje ovdje, u srcu i duši napaćenog naroda Hercegovine, dajući svima nadu u bolje sutra. Od Osmanlija do danas mir je uvijek bio samo prividni događaj. Proganjan je bio narod, proganjani su bili i pastiri toga naroda. Takav je slučaj i više od dva i pol desetljeća od dolaska na čelo Mostarsko-trebinjske biskupije aktualnog vodstva, čiji bi šef dogodine morao u mirovinu po navršenim godinama. Mnogi očekuju da će nakon tog razdoblja narod i progonjeni franjevci dočekati svoj mir i satisfakciju, piše Grude.com

Što se tiče samog Međugorja, svrha je poslanja apostolskoga vizitatora osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće. Riječ je o isključivo pastoralnoj službi koja se nastavlja na misiju posebnoga izaslanika Svete Stolice za župu Međugorje, koja je bila povjerena mons. Hoseru u veljači prošle godine, a koju je dovršio u prethodnim mjesecima.

Mons. Hoser u medijskim je istupima čak ustvrdio kako bi prva ukazanja Gospe u Međugorju, koja su se dogodila u proljeće 1981., mogla biti priznata.

Prema tvrdnjama tada šestero djece Gospa se ukazala prvi put 24. lipnja 1981. godine. Nekima ukazanja traju do danas. Zbog svojih poruka Gospu iz Međugorja naziva se Kraljicom mira.

Sveta Stolica utemeljila je posebno povjerenstvo koje je istraživalo fenomen Gospinih ukazanja u Međugorju. Po dovršetku posla svoj su izvještaj dostavili Kongregaciji za nauk vjere. Hoser je u kolovozu prošle godine izjavio da će “Sveti Otac najvjerojatnije priznati prva Gospina ukazanja u Međugorju”, navodi Grude.com