Home Društvo Policija se oglasila o incidentu s burkinijima u Neumu

Policija se oglasila o incidentu s burkinijima u Neumu

SHARE

MUP Hercegovačko-neretvanske županije provodi internu istragu o incidentu koji se prije nekoliko dana dogodio u Neumu, kada su žene odjevene u burkinije otjerane s plaže.

Kako je za Faktor pojasnio Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ-a policiji ovaj događaj nije prijavljen, ali nakon pisanja u medijima i mnogobrojnih upita, u policiji je pokrenuta interna istraga.

– Sve materijale koje smo prikupili o ovom slučaju predali smo u internu kontrolu gdje je sada u toku interna istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo. Međutim, nije nam ništa prijavljeno da bi po određenoj prijavi mogli postupati – kazao nam je Marić.

Prema njegovim riječima, policija uopće nije nadležna za djelovanje na plaži, a policajci takvu intervenciju mogu uraditi samo na zahtjev komunalog preduzeća koje je zaduženo za uređenje i red na plaži. Da li su komunalne službe zatražile djelovanje policije još se provjerava.

Kako je Faktor pisao, tri žene iz Sarajeva otjerane su s plaže u Neumu u dijelu koji se nalazi u blizini pukta Granične policije BiH.

Kako je u telefonskom razgovoru ispričala jedna od sudionica ovog događaja, ona je na plaži bila sa dvije kćerke. Kupale su se oko sat vremena, kada su se pojavila dvojica policajaca.

– Dok sam razgovarala sa jednom ženom iz Brčkog, pozvala me je kćerka do koje su prvo došli. Prišla sam i rekla: “Izvolite, o čemu se radi?”, da bi mi odgovorili sa: “Vi morate napustiti plažu”. Pitala sam zbog čega, šta je problem, da bih dobila odgovor kako “ne možemo biti tako odjevene, jer uznemiravamo ostali narod” – u šoku je ispričala žena.

Kako tvrdi naša sagovornica, upitala je policajce “Zar ovo nije Bosna i Hercegovina, zar ovdje ne vlada demokratija i zar nemamo pravo svi da radimo i oblačino šta želimo?”, da bi joj policajac vrlo grubo i prijetećim tonom odgovorio kako “ih je upozorio i kako moraju napustiti plažu odmah”.

Žene su potom sa plaže otišle do mjesta gdje je bilo parkirano policijsko vozilo.

– Bila je patrola, četiri policajca. Pitala sam: “Molim vas, šta ovo treba da znači? Želim nalog, da mi neko da napismeno zbog čega moramo da napustimo? Jedan od njih mi je rekao: “Pogledajte na šta ličite! Idite tamo negdje, negdje drugo” – ispričala je sagovornica Faktora.